Găugăuzii anunță de la Moscova că au făcut un front de opoziție împotriva „românizării” Moldovei. Partidele de Republica Moldova „care denunță eforturile președintelui pro-european Maia Sandu de a-și asigura aderarea la Uniunea Europeană” au făcut un front comun.
Găugăuzii anunță de la Moscova că au făcut un front de opoziție împotriva „românizării” Moldovei. Evghenia Guțul, liderul sau bașkanul Găgăuziei, a declarat că formează un bloc electoral într-un anunț dat la Moscova.
„Grupul urmărește să apere independența Moldovei, să împiedice țara noastră să fie atrasă în operațiuni militare și să restabilească legăturile de prietenie cu Rusia”, a declarat Guțul.
Găugăuzii anunță de la Moscova că au făcut un front de opoziție împotriva „românizării” Moldovei
Aceasta a fost în Rusia de două ori în ultimele două luni și a cerut ajutor de la liderul Kremlinului, Vladimir Putin, împotriva guvernului central al Republicii Moldova, care duce o politică de „românizare” a țării, intenționând să alipească forțat Găgăuzia și Transnistria.
Găgăuzii au pornit o campanie și împotriva României, susținând că se tem că vor fi trimise trupe pentru a susține actuala guvernare a Maiei Sandu.
Grupurile și-au numit alianța Victorie, formată în jurul magnatului de afaceri prorus fugar Ilan Șor, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru fraudă în masă.
Frontul, care se pregătește pentru alegerile prezidențiale și un referendum privind apartenența la UE, este format din foști lideri din regiunea prorusă Găgăuzia, populată în principal de etnici turci.
„Propunem o nouă cale pentru Moldova. Ideea UE este o simplă fantomă, care este distructivă pentru cetățenii noștri și pentru țară”, a declarat și Ilan Șor la o adunare într-un hotel din Moscova, potrivit newsmaker.md, citat de Kyiv Post.
Noua cale este apartenența Moldovei la Uniunea Economică Eurasia, a lui Putin.
Și Ilan Șor vrea reînnoirea legăturilor deteriorate cu Rusia și cu organizațiile regionale conduse de Rusia.
Maia Sandu a convocat un referendum în octombrie privind aderarea la UE, care va avea loc alături de alegerile prezidențiale.
Șor, care locuiește în Israel, a fost condamnat anul trecut în legătură cu „furtul secolului” din Moldova, în care a dispărut un miliard de dolari din sistemul bancar în 2014.
Autoritățile moldovenești au cerut de mult extrădarea acestuia.
La alegerile din 20 octombrie, Sandu se va confrunta cu fostul președinte și lider al Partidului Socialist, Igor Dodon, care a cerut alegătorilor săptămâna trecută să boicoteze referendumul simultan al UE pe motiv că președintele îl folosea pentru a câștiga realegerea.
Sondajele îl creditează pe Sandu cu 35,1% sprijin în primul tur la 15,8% pentru Dodon.
Sursă știre expresspress.ro