Afectiunile medicale care au un impact asupra sistemului nervos sunt foarte diversificate. Ele pot fi de natura primara si de natura secundara. Bolile neurologice incadrate in cele de natura primara vizeaza dementa, epilepsia, scleroza multipla, boala Alzheimer sau boala Parkinson.
Afectiunile neurologice de natura secundara sunt rezultatul unor alte afectiuni medicale din categoria acelora vasculare, infectioase, inflamatorii, autoimune sau metabolice. Printre problemele medicale de natura secundara enumaram accidentul vascular, meningita, encefalita, contuziile cerebrale, hernia de disc intervertebrala sau polineuropatia diabetica.
Pentru punerea unui diagnostic si identificarea unui tratament adecvat pentru oricare dintre afectiunile anterior amintite, este nevoie sa apelezi la un centru medical specializat in neurologie Bucuresti.
Consultatia neurologica si specificul acesteia
Aparitia unor simptome care te pot duce cu gandul ca ai avea nevoie de un consult neurologic este cu siguranta ingrijoratoare pentru oricine. In acelasi timp trebuie punctat faptul ca o consultatie neurologica nu presupune proceduri dureroase sau care sa puna pacientul in disconfort. Multe persoane se tem sa apeleze la un consult de specialitate in domeniul neurologiei. In ceea ce urmeaza vei afla care sunt caracteristicile consultatiei neurologice.
Prima etapa a unei astfel de consultatii presupune discutia medic-pacient. In anumite circumstante discutia poate fi inclusiv cu familia pacientului. Urmeaza etapa in care medicul specialist efectueaza testarea neurologica. Aceasta testare implica verificarea unor componente de la nivelul sistemului nervos. Printre elementele care sunt verificate regasim reflexele, memoria pacientului, forta musculara sau anumite reactii naturale ale corpului la stimuli externi.
In functie de ceea ce a observat medicul neurolog in urma discutiei cu pacientul si in urma testarilor la care a fost supus pacientul, medicul poate stabili daca este nevoie de continuarea investigatiilor cu unele suplimentare de tipul IRM-ului cerebral sau IRM-ului la coloana vertebrala, EMG, analize de sange ori consultatii in alte ramuri medicale. Toate aceste investigatii suplimentare au rolul de aduce raspunsuri referitoare la o serie de simptome avute de catre pacient.
Pornind de la toate aceste investigatii, medicul specialist va proceda la monitorizarea pacientului sau la definitivarea unui plan de tratament. Toate aceste examinari si verificari in cazul pacientilor care manifesta anumite simptome care pot fi asociate cu bolile neurologice sunt efectuate intr-un centru medical specializat in neurologie Bucuresti.
Cele mai des intalnite afectiuni neurologice
In randul afectiunilor si bolilor care pot fi diagnosticate in urma consultatiei neurologice se regasesc peste 600 de astfel de afectiuni, daca avem in vedere informatiile specialistilor. Exista o serie de afectiuni neurologice intalnite foarte frecvent si care inseamna un procent ridicat din cazurile diagnosticate in randul bolilor sistemului nervos. Cele mai des intalnite astfel de afectiuni sunt boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multipla, migrenele sau epilepsia.
Este foarte important ca orice persoana care considera ca exista simptome care pot fi asociate cu o astfel de afectiune sa se programeze cat mai curand la un specialist in neurologie Bucuresti pentru o consultatie preventiva sau pentru o diagnosticare timpurie. Tratamentele sunt mult mai eficiente in acest caz si ajuta la incetinierea avansarii bolii.