SUA ate convinsă că Iranul va ataca Israelul în viitorul apropiat ca răspuns la asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh. Administrația Biden se așteaptă ca Iranul să riposteze în același mod în care a făcut-o în timpul atacului din 13 aprilie.
SUA se așteaptă ca în zilele următoare Iranul să atace Israelul
Cu toate acestea, de data aceasta, atacul ar putea fi mai mare. În plus, Hezbollah-ul libanez s-ar putea alătura represaliilor pentru moartea lui Haniyeh.
SUA se așteaptă ca în zilele următoare Iranul să atace Israelul. Oficialli americani afirmă că atacul anunţat de Iran ca represalii după uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh ar putea avea loc în zilele următoare, iar SUA urmăresc îndeaproape regiunea pentru orice indicii despre cum s-ar putea desfăşura. Oficialii au spus că atacul ar putea fi similar celui cu rachete balistice şi drone lansat de Iran împotriva Israelului în aprilie, dar ar putea fi şi mai amplu şi mai complex, coordonat cu reprezentanţii iranieni din regiune, relatează CNN.
La 31 iulie, serviciile secrete americane au început să primească semnale clare cu privire la intențiile Iranului de a se răzbuna pe Israel pentru asasinarea lui Haniyeh. Mai mulți oficiali americani, la rândul lor, au declarat că iranienii și aliații lor ar putea avea nevoie de mai multe zile pentru a coordona și pregăti un atac.
Atac de ziua dezastrelor?
Se pare că Iranul intenționează să atace Israelul în ziua de Tisha B’Av (ziua dezastrelor), când evreii deplâng pierderea primului și celui de-al doilea Templu.
Surse din serviciile de informații occidentale au declarat pentru Sky News Arabia că au dovezi că Iranul plănuiește să atace Israelul de Tisha B’Av, care începe pe 12 august și se încheie pe 13 august.
Se pare că atacul Iranului va fi coordonat cu Hezbollah, o grupare teroristă sprijinită de Iran, integrată în Liban.
De Tisha B’Av (ziua dezastrelor), evreii deplâng distrugerea primului și celui de-al doilea Templu.
Administrația Biden este îngrijorată de faptul că acum ar putea fi mai dificilă mobilizarea coaliției internaționale și regionale de țări care a contribuit la apărarea Israelului împotriva atacului din aprilie. La urma urmei, asasinarea lui Haniyeh a avut loc în contextul confruntării dintre Israel și Hamas, care a stârnit sentimente anti-israeliene în întreaga regiune.
Responsabilii americani consideră că, deşi nimeni din regiune nu doreşte un război total în Orientul Mijlociu, riscul unei erori de calcul ar putea declanşa un conflict mai amplu.
Israelul este în stare de alertă maximă
Israelul este în stare de alertă maximă, pregătindu-se pentru un atac major al Teheranului şi al forţelor sale proxy, ca represalii pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh, şeful biroului politic al Hamas, precum şi a lui Fuad Shukr, un comandant militar al grupării şiite libaneze Hezbollah.
Ipoteza cea mai probabilă este că un răspuns semnificativ ar putea veni de pe mai multe fronturi în următoarele zile, potenţial coordonat de Iran cu aliaţii săi din regiune: Hezbollahul libanez, rebelii houthi din Yemen şi miliţiile şiite din Siria şi Irak.
Pe fondul creşterii tensiunilor în Orientul Mijlociu, contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a susţinut joi seară o conferinţă de presă pentru a linişti populaţia şi a afirma că forţele de apărare israeliene (IDF) sunt pregătite pentru a face faţă unor potenţiale ameninţări.
„IDF sunt în stare de alertă maximă, atât defensiv, cât şi ofensiv”, a declarat Hagari. „Trupele noastre sunt desfăşurate în aer, pe mare şi pe uscat, pregătite să facă faţă oricărui scenariu, cu planuri de atac care pot fi puse în aplicare imediat”, a spus el.
Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a sugerat că un atac coordonat asupra Israelului ar putea fi în lucru după ce Israelul l-a asasinat pe unul dintre comandanţii de top ai grupului susţinut de Iran la Beirut cu mai puţin de 24 de ore înainte de uciderea lui Haniyeh.
„Pentru că s-au luptat cu toată lumea, ei nu ştiu de unde va veni răspunsul… răspunsul va veni separat sau coordonat”, a spus el într-un discurs de joi.
Companiile aeriene evită anumite spaţii aeriene din Orientul Mijlociu şi îşi anulează zborurile către Israel
Companiile aeriene evită spaţiul aerian iranian şi libanez şi anulează zborurile către Israel şi Liban, pe măsură ce creşte îngrijorarea cu privire la un posibil conflict în regiune după uciderea unor membri de rang înalt ai grupurilor militante Hamas şi Hezbollah în această săptămână, relatează Reuters.
Vineri, Singapore Airlines părea să nu mai utilizeze spaţiul aerian iranian pentru niciuna dintre rutele sale, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor Flightradar24. Compania aeriană nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Companiile EVA Air din Taiwan şi China Airlines par, de asemenea, să fi evitat spaţiul aerian iranian pentru zborurile către Amsterdam de vineri, zboruri care anterior survolau Iranul, au arătat datele Flightradar24.
Nici aceste companii aeriene nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la schimbările de rute.
Într-un buletin, OPSGROUP, o organizaţie formată din membri care împărtăşeşte informaţii privind riscurile de zbor, a recomandat pentru traficul între Asia şi Europa să se evite spaţiul aerian iranian şi irakian, la o zi după ce surse au declarat pentru Reuters că înalţi oficiali iranieni se vor întâlni cu reprezentanţii aliaţilor regionali ai Iranului din Liban, Irak şi Yemen pentru a discuta potenţialele represalii împotriva Israelului.
Multe companii aeriene, inclusiv companii americane şi europene, evită deja să zboare deasupra Iranului, mai ales de la atacurile reciproce cu rachete şi drone din aprilie dintre Iran şi Israel.
Zborul Singapore Airlines către aeroportul Heathrow din Londra de vineri dimineaţă a mers la nord de Iran prin Turkmenistan şi Azerbaidjan, în loc să traverseze Iranul, aşa cum a făcut cu o zi înainte, arată Flightradar24.
Cu toate acestea, un număr semnificativ de companii aeriene încă zburau vineri deasupra Iranului, inclusiv transportatorii Etihad, Emirates şi FlyDubai din Emiratele Arabe Unite, precum şi Qatar Airways şi Turkish Airlines.
În ultimele două zile, Air India, grupul german Lufthansa, transportatorii americani United Airlines şi Delta Air şi ITA Airways din Italia au declarat că au suspendat zborurile către Tel Aviv.
În această săptămână, companiile aeriene au anulat sau au amânat, de asemenea, zborurile către capitala libaneză Beirut, după atacul de sâmbătă din Înălţimile Golan ocupate de Israel. Israelul a atribuit atacul grupării armate Hezbollah, cu sediul în Liban, care a negat implicarea.
Canada a emis joi o notificare către aeronavele canadiene pentru a evita spaţiul aerian libanez timp de o lună, din cauza riscului pentru aviaţie generat de activitatea militară.
În ultima lună, Marea Britanie a avertizat piloţii cu privire la riscul potenţial generat de armele antiaeriene şi de activitatea militară din spaţiul aerian al Libanului.
În cazul izbucnirii unui război total în Orientul Mijlociu, OpsGroup a declarat că aviaţia civilă se va confrunta probabil cu riscul ca dronele şi rachetele să traverseze căile aeriene, precum şi cu riscul sporit de spoofing GPS – un fenomen în creştere în jurul Libanului şi Israelului, în care armatele şi alţi actori emit semnale care păcălesc sistemul GPS al unui avion, făcându-l să creadă că se află undeva unde nu este.
Sursă știre expresspress.ro