Tensiunile diplomatice cresc în Rusia, unde vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev dorește expulzarea diplomaților occidentali, aducând acuzații grave ambasadorilor străini la Moscova.
Tensiunile diplomatice cresc în Rusia. Marți, Ministerul rus de Externe a adus acuzații la adresa ambasadorilor occidentali acreditați la Moscova, susținând că aceștia se amestecă în afacerile interne ale Rusiei. Acest comportament a fost evidențiat ca fiind motiv de îngrijorare, punând sub semnul întrebării scopul și rolul acestor emisari, conform informațiilor Reuters, citând agenția de presă rusă RIA.
Situații tensionate între Rusia și Occident
Războiul din Ucraina a generat cea mai profundă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat Occidentul că riscul unui război nuclear este real în cazul trimiterii trupelor occidentale pentru a lupta în Ucraina.
Moscova a exprimat consternare față de faptul că ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat pe 4 martie că ambasadorii Uniunii Europene au refuzat să se întâlnească cu el pentru discuții înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia din 15-17 martie. Până în prezent, ambasadorii occidentali nu au reacționat la declarația lui Lavrov.
Navalnîi agită Rusia și după moarte
Întrebată de prezentatorul televiziunii de stat ruse, Vladimir Soloviov, dacă ambasadorii UE au înțeles clar care le este menirea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că refuzul lor de a se întâlni cu Lavrov stârnește întrebări cu privire la rolul lor. Zaharova a subliniat:
„Într-adevăr, toată lumea își pune întrebarea: ce fac ei și de ce, cum își interpretează comportamentul pe teritoriul țării noastre dacă nu își îndeplinesc cea mai importantă atribuție?”
Soloviov a observat că ambasadorii UE au participat la înmormântarea politicianului de opoziție Aleksei Navalnîi pe 1 martie, prezentat de prezentatorul rus drept un agent al lor. Navalnîi, al cărui deces într-o colonie penitenciară din Arctica a fost anunțat pe 16 februarie, a negat întotdeauna acuzațiile că ar fi fost agent occidental.
Zaharova a adăugat că un astfel de comportament indică faptul că ambasadorii occidentali la Moscova se implică în afacerile interne ale Rusiei.
Conform declarațiilor lui Zaharova, citate de agenția oficială de presă TASS, ambasadorii statelor NATO la Moscova se amestecă în treburile interne ale Federației Ruse și organizează „performanțe” în acest scop, în loc să își îndeplinească responsabilitățile diplomatice.
Dimitri Medvedev vrea expulzarea diplomaților străini
Pe bannerul emisiunii de televiziune a lui Soloviov era scris: „Ar trebui să fie expulzați ambasadorii UE?”
Într-o declarație anterioară, pe 4 martie, Ministerul de Externe rus a comunicat că Lavrov a invitat recent ambasadorii UE la o întâlnire în ajunul alegerilor prezidențiale din Rusia, dar aceștia au refuzat cu două zile înainte de programare. Lavrov s-a întrebat „cum este posibil ca ambasadorilor să le fie frică să vină la o întâlnire cu ministrul țării în care sunt acreditați”, conform TASS.
Comentând asupra acestei acțiuni a diplomaților, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a afirmat că ambasadorii ar trebui să fie expulzați din Rusia și că nivelul relațiilor diplomatice ar trebui redus. Potrivit acestuia, refuzul de a se întâlni cu ministrul contrazice complet ideea existenței misiunilor diplomatice și numirii ambasadorilor.
În paralel, Occidentul analizează modul în care să sprijine Kievul, în special după ce forțele ruse au recăpătat inițiativa pe câmpul de luptă în urma unei contraofensive ucrainene eșuate, în cursul anului trecut, conform informațiilor Reuters.
Germania, pe lista neagră a administrației din Rusia
Săptămâna trecută, presa rusă a difuzat o înregistrare audio a unei conversații între ofițeri de aviație germani, discutând posibilitatea desfășurării de rachete de croazieră Taurus în Ucraina; convorbirea a fost interceptată de Rusia. În urma acestui incident, Rusia a anunțat că l-a convocat luni pe ambasadorul Germaniei la Ministerul de Externe, cerând clarificări cu privire la conversațiile respective și referitor la sprijinul acordat Ucrainei pentru a lovi ținte ruse. Mai târziu, ambasadorul german la Moscova, Alexander Graf Lambsdorff, a afirmat că nu a fost convocat la Ministerul de Externe rus, ci a avut un dialog bilateral.
De asemenea, Moscova a protestat față de ambasadorul Alexander Graf Lambsdorff pentru ceea ce consideră a fi încercări ale Berlinului de a restricționa activitățile jurnaliștilor ruși în Germania, conform declarațiilor Ministerului de Externe rus.
„Dacă ei se ating de corespondenţii ruşi şi îşi duc planurile la îndeplinire, jurnaliştii germani vor părăsi Rusia”, a spus Zaharova.
Printre alte măsuri, guvernul rus a clasificat mai multe organizații non-profit germane, de cercetare și grupuri de activiști ca fiind „indezirabile”, o mișcare percepută ca fiind o tentativă a Kremlinului de a reprima criticile, conform informațiilor furnizate marți de agenția DPA.
Printre cele mai recente organizații etichetate de Ministerul Justiției din Rusia se numără Fundația Friedrich Ebert, un think-tank asociat Partidului Social Democrat din Germania, partidul de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz. De asemenea, Asociația Germană pentru Studii Est-Europene și XZ GmbH, o companie fondată de jurnaliști ruși exilați în Germania, au fost incluse pe lista neagră la Moscova.
De asemenea, organizația feministă OWEN – Academia Mobilă pentru Democrația de Gen și Construirea Păcii – a fost menționată pe această listă, conform relatărilor agenției de presă de stat ruse TASS.
Rusia desemnează organizațiile pe care susține că reprezintă o amenințare pentru securitatea națională ca fiind „indezirabile”. În urma acestei desemnări, aceste organizații sunt adesea obligate să își întrerupă activitatea în Rusia sau să fie supuse urmăririi penale.
Sursă știre expresspress.ro