Ministrul Apărării Angel Tîlvăr anunță că România a devenit al 15-lea membru al Forței pentru Sprijin și Lovire a NATO (STRIKFORNATO), cel mai puternic grup naval al Alianței.
România a devenit parte din STRIKFORNATO. La 20 ani de la aderarea la NATO, Forțele Navale Române își întărește parteneriatul cu STRIKFORNATO împotriva agresiunii ruse.
Astfel, România a devenit al 15-lea membru al Forței pentru Sprijin și Lovire a NATO (STRIKFORNATO), cel mai puternic grup naval de lovire al Alianței.
Ministrul Apărării Angel Tîlvăr spune „împreună suntem mai puternici și apărăm și mai bine flancul estic al Alianței și regiunea Mării Negre”.
Ce este STRIKFORNATO?
Forțele navale de lovitură și sprijin NATO (STRIKFORNATO ) este un comandament naval al Comandamentului Aliat al Operațiunilor Alianței. STRIKFORNATO este comandat de Comandantul Flotei a Șasea a Statelor Unite și este singura comandă capabilă să conducă o forță operativă maritimă extinsă. Predecesorul său a fost Naval Striking and Support Forces South Europe (STRIKFORSOUTH), dar schimbarea numelui a avut loc în 2004.
În decembrie 1952, comandantul șef al forțelor aliate din Europa de Sud (CINCSOUTH) a ordonat înființarea unui nou comandament de forțe navale de lovitură și sprijin din Europa de Sud, în calitate de comandant principal subordonat sub CINCSOUTH. De-a lungul Războiului Rece, STRIKFORSOUTH era menit să facă față oricăror urgențe din Regiunea de Sud, având la dispoziție aviația de transport și forțele amfibii ale NATO, dar și să participe la contraofensivă.
Pe măsură ce consolidarea navală sovietică în Marea Mediterană a progresat prin anii 1960 și 1970, STRIKFORSOUTH a servit ca consilier major al Forțelor Aliate din Europa de Sud (AFSOUTH) și al Cartierului General Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) în domeniul planificării atacurilor nucleare. STRIKFORSOUTH a coordonat sprijinul NATO pentru securitatea liniilor de aprovizionare prin Mediterana pentru forțele coaliției în timpul operațiunilor Desert Shield/Desert Storm în 1990 și 1991. Sfârșitul Războiului Rece nu a reușit să pună capăt misiunii STRIKFORSOUTH, deoarece amenințarea din partea Uniunii Sovietice a fost înlocuită cu amenințări din războaie civile și etnice din Balcani, Orientul Mijlociu și pe continentul african.
România vrea să-și mărească flota
Următoarele achiziții ale Armatei Române includ submarine franceze Scorpene și elicoptere franceze, a anunțat ministrul român al apărării, Vasile Dîncu din 2022. Din cauza războiului produs de Rusia, livrările de echipamente ajung foarte greu la destinație.
Conform unui comunicat al DSCA, Guvernul României a solicitat achiziționarea următoarelor echipamente militare de la Statele Unite:
– 16 vehicule amfibii de asalt, variantă pentru personal (AAVP-7A1)
– 3 vehicule amfibii de asalt, variantă de comandă (AAVC-7Al)
– 2 vehicule amfibii de asalt, variantă de recuperare (AAVR-7Al)
– 16 mitraliere calibru 50
– 5 mitraliere M240B de 7,62 mm
Ministrul Apărării a anunțat încă din 2018 intenția de a cumpăra submarine. Cu toate acestea, în prezent, România are un singur submarin, „Delfinul”, care nu a mai ieșit în larg de mai bine de 20 de ani. Acesta a intrat în posesia Armatei Române în 1985, are o lungime de aproximativ 70 de metri și o lățime de șase. În submarin nu au mai fost investiți bani din 1995. Proiectul de investiții din 2023 al Forțelor Navale române este împărțit în trei direcții:
– dezvoltarea programelor de reparații, modernizare și înzestrare;
– executarea, în condiții de siguranță, a misiunilor și sarcinilor primite;
– îmbunătățirea condițiilor de învățământ, instruire și trai ale personalului militar și civil.
Sursă știre expresspress.ro