Ucraina. Cel puţin două explozii şi alerte aeriene au sunat joi seară la Kiev, potrivit unor corespondenţi ai AFP aflaţi la faţa locului, la 10 zile după lovituri masive ale Rusiei care au însângerat capitala Ucrainei.
Pe Telegram, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a transmis că apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată şi că a fost semnalat un incendiu în cartierul Darniţki (sud-est).
La rândul lor, forţele aeriene au transmis la orele 22.51 (19.51 GMT), pe Telegram, că drone se îndreaptă spre capitală dinspre est.
Război în Ucraina. Vladimir Putin vrea o „zonă tampon”
Kremlinul a negat miercuri că ofensiva sa în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a eşuat, chiar dacă obiectivul anunţat de Vladimir Putin de a crea o „zonă tampon” pentru a împiedica tirurile în direcţia Rusiei nu a fost atins.
Rusia a anunţat marţi restricţionarea accesului, începând din 23 iulie, în 14 localităţi din regiunea rusă
Belgorod, la frontiera cu Ucraina, din cauza bombardamentelor ucrainene, în pofida ofensivei ruse care se desfăşoară din luna mai pentru a le face să înceteze.
„Nu, asta nu înseamnă” că ofensiva rusă a eşuat, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său zilnic. „Operaţiunea continuă şi va continua până îşi va îndeplini obiectivul”, a asigurat el.
Măsurile anunţate marţi în regiunea Belgorod, a spus Peskov, nu demonstrează un eşec, ci „noi practici” de „asigurare a securităţii populaţiei”.
Forțele ucrainene rezistă
Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat miercuri că alţi doi civili au fost ucişi într-un nou atac cu dronă ucraineană în apropiere de aşezarea Ţerkovni, la opt km de graniţă, aceasta nefăcând parte din cele 14 localităţi supuse restricţiilor drastice de acces din 23 iulie. Ucraina vizează doar obiective militare şi infrastructuri strategice, potrivit Kievului, iar oficialii ruşi nu au precizat cine erau cei doi civili ucişi în regiunea Belgorod.
Chiar dacă au cucerit mai multe localităţi în regiunea Harkov de la începutul lunii mai, forţele ruse nu au reuşit până acum să creeze „zona de securitate” dorită de Vladimir Putin şi nici să spargă defensiva ucraineană. Potrivit Kievului, Moscova a înregistrat pierderi foarte mari în acest asalt.
Decizie fără precedent a Rusiei de a restricţiona accesul în zonele locuite de graniţă a venit la câteva săptămâni după ce Occidentul a autorizat, în anumite condiţii, aliatul lor ucrainean să lovească ţinte militare de pe teritoriul rus cu arme moderne occidentale.
Însă ucrainenii întreprind deja de mai mult timp atacuri împotriva Rusiei cu echipament propriu, chiar dacă mai vechi, mai puţin precis şi cu o rază de acţiune mai restrânsă.
Pentru Kiev, este vorba de a muta luptele pe teritoriul Rusiei şi de a viza siturile de unde ruşii bombardează zilnic Ucraina.
Ofensiva rusă în regiunea Harkov a forţat însă Ucraina să redistribuie trupe pentru a opri avansul părţii adverse. În acelaşi timp, armata ucraineană a pierdut teren în estul ţării.
Sursă știre expresspress.ro