Ucraina a atacat două stații radar din peninsula Crimeea, anexată de Rusia în urmă cu 10 ani. Dronele au țintit localitate Mysovoye, un singur soldat a fost rănit de atacurile ucrainene din Crimeea, potrivit canalului de Telegram ASTRA.
Război în Ucraina, ziua 836. Momente cheie
Ministrul rus al Apărării a confirmat atacul Kievului, oficialul rus a precizat că apărarea antiaeriană a interceptat 11 drone trimise de Ucraina. Nu au fost raportate victime. Același canal de comunicare a anunțat că Ucraina vizat o stație electrică din Krasnodar, însă cele cinci drone trimise de trupele ucrainene au provocat pagube nesemnificative.
De partea cealaltă, Ucraina a interceptat cinci rachete și a doborât 48 din 53 de drone lansate de Rusia în cursul nopții. În plan internațional Franța și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina. Președintele Emmanuel Macron a anunțat că va furniza Kievului mai multe avioane de luptă Mirage-2000. Însă nu a precizat câte aeronave vor ajunge la Forțele Aeriene ucrainene.
Franța trimite Kievului aeronave de vânătoare Mirage-2000
În schimb, liderul francez a precizat că în următoarele șase luni piloții ucraineni vor intra într-un program de instruire. „Aveți nevoie în mod normal între cinci-șase luni. Deci, până la sfârșitul anului vor exista piloți. Piloții vor fi instruiți în Franța”, a declarat Macron. De asemenea, Franța va echipa și instrui o întreagă brigadă de 4.500 de soldați ucraineni, a mai spus președintele francez.
În tot acest timp, Ucraina și Republica Moldova au primit undă verde din partea Comisiei Europene pentru demararea procedurilor de aderare rapidă la Uniunea Europeană. În acest sens, Executivul European a informat Comitetul Reprezentanților Permanenți al UE că ambele state au îndeplinit condițiile preliminare.
Ucraina și Republica Moldova, undă verde pentru începerea negocierilor de aderare
„Putem confirma că, din partea Comisiei, am furnizat toate actualizările statelor membre și am considerat că toate etapele au fost îndeplinite de cele două țări. Acum decizia este în mâinile membrilor. Iar aceștia trebuie să adopte cadrul de negociere.
Odată acest pas făcut, este prerogativa președinției Consiliului UE să convoace o conferință interguvernamentală pentru a marca în mod oficial începerea negocierilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Ana Pisonero.
Oficialul european a evindențiat progresele făcut de Ucraina în domeniul justiției. A adoptat o legislație pentru a spori personalul Biroului Național Anticorupție, a eliminat restricțiile privind competențele Agenției Naționale de Prevenire a Corupției și a adoptat o lege care reglementează activitatea de lobby în conformitate cu standardele europene, potrivit The Guardian.
Sursă știre expresspress.ro