Taiwan se pregătește, cel puțin teoretic, pentru o „mare negociere” sub spectrul Chinei, în ceea ce privește alegerile prezidențiale. Corupția și costul vieții sunt temele centrale pentru candidații la șefia insulei din Extremul Orient, confrom unui articol amplu publicat de către theguardian.
În adâncul munților județului Hsinchu din nordul Taiwan, câțiva zeci de locuitori din Smangus își țin întâlnirea zilnică de dimineață într-o colibă de lemn, privind spre vârfurile înalte din apropiere. Satul izolat al populației indigene Atayal, format din aproximativ 200 de persoane, se pregătește pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în curând. Locuitorii iau acest eveniment în serios, gestionând propriul lor centru de votare din 2008 și discutând cu toți rezidenții despre candidați. „De obicei nu discutăm despre politică [la întâlnire], dar alegerile prezidențiale sunt o chestiune importantă”, spune Lahuy Icyeh, un lider comunitar.
Micile comunități din Taiwan aleg, la vot, criteriul meritocrației
„Bătrânii satului încurajează tribul să aleagă pe cine consideră cel mai bun pentru Taiwan.” a declarat liderul comunitar al micii așezări. Votul va fi al optulea în ceea ce privește alegerile prezidențiale directe ale Taiwanului de la sfârșitul legii marțiale care au avot loc la sfârșitul anilor 1980. Actualul președinte, Tsai Ing-wen, trebuie să se retragă din cauza limitelor de mandat, iar actualul său vicepreședinte, Lai Ching-te, candidează pentru a menține Partidul Democrat Progresist (DPP) la putere. El se confruntă cu Hou Yo-ih din opoziția națională Kuomintang (KMT), care a guvernat în timpul decadelor de autoritarism, și Partidul Poporului din Taiwan (TPP), condus de fondatorul Ko Wen-je. Campania a fost dominată de amenințarea Partidului Comunist Chinez de a anexa Taiwanul, dar sondajele au arătat că problemele economice sunt principala preocupare a alegătorilor, inclusiv salarii mici, accesibilitatea la locuințe, securitatea energetică și inflația. În 2022, salariile au avut cea mai abruptă scădere anuală din ultimii 10 ani, iar locuințele din unele orașe taiwaneze se situează printre cele mai scumpe din lume raportat la venit. Inflația a fost mai mică decât în multe alte țări în 2023 – 2,48% – dar o serie de creșteri extreme de prețuri la produse individuale, cum ar fi ouăle, au agravat percepția asupra costului vieții.
Tinerii electori din Taiwan se îndepărtează, în alegeri, de partidul care a guvernat până acum
La un miting al DPP din Taipei, doi studenți universitari de 20 de ani, cu numele de familie Huang și Chen, spun că susțin poziția DPP cu privire la problemele de gen, identitatea taiwaneză și îngrijirea pentru persoanele în vârstă. Dar există semne că tinerii – care reprezintă aproximativ 16% din electorat – se îndepărtează de DPP, pe care acum îl consideră establishment. La un miting KMT, un bărbat în vârstă de 34 de ani, cu numele de familie Liu, spune că trece de la DPP pentru că crede că guvernele ar trebui să se schimbe frecvent. În orașul Guanxi, provincia Hsinchu, o femeie cu numele de familie Lee simte la fel, dar nu îi plac nici Hou sau Ko, așa că nu va vota. Corupția este o altă problemă majoră pentru majoritatea alegătorilor taiwanezi. Fell spune că corupția politică este adesea „cea mai stresată problemă în alegerile taiwaneze și a fost cea mai influentă problemă în mai multe alegeri locale și naționale”. „După opt ani la guvernare, te-ai aștepta ca DPP să fie amenințată de această problemă, iar KMT a adus mai multe acuzații. Dar nu este în întregime clară cine deține această problemă.” Candidații au aruncat o gamă amețitoare de acuzații unul asupra celuilalt, de la plagiat la structuri ilegale de locuințe, surse de venit dubioase și alte forme de corupție. Alegerile locale anterioare au fost marcate de acuzații de cumpărare de voturi, mită, intimidare a alegătorilor și legături politice cu crimele organizate.
Caragiale, varianta taiwaneză: Să se revizuiască totul, dar să nu se schimbe nimic
„Politica locală a Taiwanului a fost mult timp dominată de ‘mașinile electorale’ – un sistem de mobilizare a voturilor prin rețele de patrocinare și facțiuni politice locale – încă din era autoritară”, spune Kevin Luo, profesor asistent în Departamentul de Științe Politice de la Universitatea din Minnesota. „Încorporarea mașinii partidului KMT în Miaoli este un bun exemplu.” Potrivit Asociației Anticorupție și Protecție a Informatorilor din Taiwan, 11,6% dintre cei 1.677 de candidați la funcția de consilier municipal în 2022 aveau cazier judiciar – mai mult de 20% dintre aceștia în comitatul Miaoli, a raportat revista New Bloom. Într-o seară de vineri, candidatul independent Tseng Wen-hsueh a mobilizat un grup de oameni la un templu în comitatul Miaoli de pe coasta de vest a Taiwanului, cu un program axat pe anticorupție și schimbare politică. Loialitatea față de partid este puternică aici în rândul unei mixturi diverse de grupuri etnice și o proporție mare de angajatori din sectorul său mare al resurselor naturale, majoritatea gestionate de stat. În 72 de ani, Miaoli nu a votat niciodată împotriva KMT, indiferent de tendințele naționale. Un banc popular se referă la ea ca la „Națiunea Miaoli”. „Mediul politic închis din Miaoli permite celor aflați la putere să facă ce doresc”, spune Tseng pentru The Observer. Majoritatea oamenilor au dificultăți în a-și imagina schimbarea după atât de mult timp fără ea, spune el. „Așa că majoritatea oamenilor tind să continue să aleagă KMT pentru stabilitatea vieții lor. „[Dar] dacă cineva câștigă pentru prima dată, publicul va avea încredere când votează, acesta este cel mai important lucru. Publicul va înțelege că acest vot în mână poate aduce cu adevărat schimbări.”Reformele sociale, creșterea nivelului de trai, protecția păturilor defavorizate, temele predilecte pe agenda candidaților
Îngrijirea pentru copii și persoanele în vârstă, corupția, reforma judiciară, educația și drepturile minorităților sunt, de asemenea, preocupări imediate. Toți cei trei candidați prezidențiali au făcut promisiuni privind cele mai importante aspecte, dar multe dintre ele sunt destul de similare. Dafydd Fell, directorul Centrului de Studii Taiwan de la Universitatea Soas din Londra, spune că aceasta a neutralizat majoritatea dezbaterilor, cu excepția controversatei viitoare a centralelor nucleare din Taiwan. Publicarea sondajelor – care ar putea arăta orice impact potențial al acestor promisiuni – este interzisă în perioada de 10 zile de restricție înainte de vot. Comunitatea Smangus are cerințe clare: o mai bună asistență pentru îngrijirea vârstnicilor, îmbunătățiri ale drumurilor și drepturi de proprietate asupra terenurilor și justiție tranzitorie pentru triburile indigene. Dar satul, care funcționează pe o economie de tip kibbutz, inclusiv terenuri și locuințe comune și un sistem de împărțire egală a salariilor, este protejat de unele dintre problemele economice. Pentru ei, alegerile prezidențiale sunt despre teme mari, spune Yarah Pihu, ministru presbiterian din Smangus și lider comunitar. „Vrem un președinte cu o perspectivă internațională și un simț al identității taiwaneze.” Masay Sulung, lider comunitar în Smangus, spune: „Mă aștept ca 90% dintre locuitorii Smangus să voteze pentru Lai Ching-te. Avem așteptări mari de la Lai, are o viziune clară pentru țară.”
Cunoscut în trecut ca satul cel mai izolat al Taiwanului, Smangus a primit electricitate abia în 1980 și un drum către satele învecinate în 1995. Acest drum – o serie de viraje în zigzag și pante înăbușitoare, presărat cu resturile alunecărilor de teren frecvente – este acum aglomerat cu camioane de campanie și publicitate electorală a candidaților. Dar în Smangus votul este în mare parte hotărât. Din 2008, satul a votat pentru DPP în proporții aproape invers proporționale cu regiunea pro-KMT în care se află. Dar cel mai important lucru este că vor vota. „Am avut parte de democrație mai târziu decât alte locuri”, spune Icyeh. „Este important să alegem pe cineva care poate proteja și conduce Taiwanul și să apreciem democrația noastră câștigată cu greu.” – mai declarat acesta.
Sursă știre expresspress.ro