Cel mai recent tanc din Rusia, T-14 Armata, deși admis în serviciul activ, nu este folosit în Ucraina, în ciuda pierderilor semnificative la vehiculele blindate.
Dar unde a dispărut T-14 Armata? Prezentat cu surle şi trâmbiţe în rusia în 2015 în timpul tradiționalei parade din 9 mai care sărbătorea cea de-a 75-a aniversare a victoriei URSS împotriva Germaniei naziste, noul vehicul blindat rusesc urma să înlocuiască în cele din urmă gama de T-72, T-80 și T-90. Dar, după doi ani de război în Ucraina, încă nu există nicio urmă de şenilă a acestuia, în timp ce peste 2.600 de tancuri rusești au fost distruse, scrie lepoint.fr.
T-14 Armata, prin forma și designul său, se deosebeşte radical de tancurile construite de Uniunea Sovietică și apoi de Rusia. Tancul, lung de 10 metri (cu tun cu tot), o înălțime de trei metri și lățime de patru metri, este mult mai impunător decât modelele anterioare, care erau mai compacte şi mai plate. Greutatea sa ar fi cuprinsă între 48 și 59 de tone. Turela, echipată cu un tun de 125 mm, este fără pilot. O premieră pentru un tanc modern. Cei trei membri ai echipajului, pilot, trăgător și comandantul tancului, sunt plasați în partea din față a carenei pentru o mai bună supraviețuire.
Rusia nu folosește un tanc celebru
Dispunerea și acoperirea specială ar reduce amprenta termică și radarul, făcând mai dificilă identificarea sa de către tancurile și aeronavele inamice. T-14 ar fi echipat și cu o mică dronă de recunoaștere. Conectată și alimentatăq printr-un cablu, aceasta se poate ridica doar cu aproximativ zece metri în înălțime și poate ajunge până la o sută de metri de tanc. Dar, după unsprezece ani de dezvoltare, producția de masă a T-14 nu a fost lansată din cauza problemelor de producție, în timp ce dimensiunea flotei a fost redusă. „Este mai ușor pentru armată să cumpere tancuri T-90 mai ieftine”, a explicat directorul general al companiei de stat Rostec, Serghei Şemezov, la RIA Novosti la începutul lunii martie.
În ianuarie 2023, Ministerul britanic al Apărării, care oferă o actualizare zilnică despre războiul din Ucraina, a anunțat că Rusia „probabil se gândește să desfășoare un număr mic” de tancuri Armata pe front. Cel puțin două dispozitive au fost observate prin imagini din satelit într-o tabără de manevră situată în sudul Rusiei. Desfășurarea lor ar fi „o provocare suplimentară pentru Rusia” pentru „a-şi ajusta lanțul de aprovizionare”. „Dacă Rusia va desfășura T-14, probabil că va fi în principal în scopuri propagandistice. Poate că producția este doar de ordinul a câteva zeci de unităţi și este puțin probabil ca oficialii să aibă încredere în acest vehicul în luptă”, a explicat analiza britanică.
Sunt costuri foarte mari
Anul 2023 a trecut, fără nicio dovadă materială sau vizuală care să confirme prezența unuia sau mai multor T-14 la sol. În schimb, modele din ce în ce mai vechi de tancuri, cum ar fi T-62 și T-64, care datează din anii 1960, au fost repuse în funcțiune și trimise în Ucraina. Luni, 1 aprilie, Ministerul britanic al Apărării a estimat că tancul T-14 Armata nu va fi dislocat în Ucraina. „Acest lucru se datorează cel mai probabil costurilor ridicate și potențialelor daune aduse reputației asociate cu pierderea unui vehicul ‘de prestigiu’ în luptă”.
Din cei doi ani de război din Ucraina, mai multe arme rusești care și-au construit o reputație de eficiență nu au trecut cu brio testul focului. La fel ca sistemul de apărare antiaeriană S-400 incapabil să intercepteze rachete de croazieră sau elicopterul de atac Ka-52 care a suferit pierderi semnificative. Un avion de a cincea generație, Sukhoi Su-57, ar urma să fie angajat în misiuni de luptă cu lansarea de rachete de pe teritoriul rus. (Traducerea-Rador)
Sursă știre expresspress.ro