Moldova „s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei”, a declarat, în noaptea de duminică spre luni, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Rezultatele la referendumul proeuropean din Republica Moldova, după prelucrarea datelor din 99,10%
Au mai rămas de procesat datele din doar 20 de secţii de vot, iar răspunsul „DA” la referendumul proeuropean a ajuns la 50,30, potrivit News.ro. Cu „NU” au votat 49,70 % dintre cetățeni
La prezidenţiale va fi organizat turul 2 de scrutin.
Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele preliminare ale ale referendumului pentru integrarea europeană.
Rezultatele preliminare la ora 9.50 arată că, la referendum, pentru opțiunea „DA” au votat 50,16%, iar pentru „NU” 49,84%, dintre cetăţeni.
Au votat 1.562.238 alegători (58,67%)
Rezultatele referendumului vor fi aprobate sau infirmate în zece zile.
Moldovenii din Occident ar putea salva Republica Moldova
Datele actualizate constant de Comisia Electorală Centrală pe site-ul său sugerează că votul alegătorilor din diaspora schimbă rezultatele inițiale, dar nu este limpede cât de decisivă va fi schimbarea.
Rezultatele parţiale la ora 8.30
Rezultatele la referendumul proeuropean din Republica Moldova, la ora 8, după prelucrarea a 98.29% din totalul proceselor verbale, indicau egalitate, iar la ora 8,30 situația era diferită, potrivit News.ro.
După prelucrarea a 98,33%, din procesele verbale, scorul este în favoarea celor care spun ”DA” aderării Republicii Moldova la UE.
Scorul la 8.30, după procesarea a 98,33% dintre buletinele de vot, indică 50,03% pentru „DA” şi 49,97% pentru „NU”, în ceea ce priveşte aderarea ţării la UE.
Rezultatele parţiale la ora 7
Maia Sandu este pe primul loc în preferinţele alegătorilor în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică, cu 41,82 %, conform rezultatelor parţiale după prelucrarea a peste 97 la sută din totalul proceselor verbale. Alexandr Stoianoglo, principalul său contracandidat, susţinut de socialiştii proruşi, avea 26,36 %, luni dimineață, la ora 7, potrivit News.ro.
Maia Sandu: Republica Moldova a fost supusă „unei fraude fără precedent”
Referitor la referendum, după prelucrarea a 97,88 la sută din totalul proceselor verbale, scorul este unul extrem de strâns, cu un uşor avans pentru „Nu”.
Știrea inițială
Pe parcursul alegerilor prezidenţiale şi a referendumului de duminică, Republica Moldova a fost supusă „unei fraude fără precedent”, a afirmat, într-un briefing de presă, Maia Sandu.
„Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate. Avem probe şi informaţii precum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exerciţiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică şi panică în societate. Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a afirmat Maia Sandu.
Maia Sandu, votată de peste 38% din alegători
Datele oficiale preliminare după numărarea de către Comisia Electorală Centrală a voturilor din peste 91% dintre secţiile de votare arată că, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, Maia Sandu a fost votată de peste 38% din alegători, iar principalul său contracandidat, Alexandr Stoianoglo, de la Partidul Socialist din Republica Moldova, de 28% din alegători, potrivit Agerpres.
Sursă știre expresspress.ro