Marea Britanie are cea mai rapidă creștere economică din G7 în acest an și este cu mult înaintea Franței. Macron încă se plânge de faptul că Franța continuă să fie afectată de un nivel ridicat al datoriilor.
Noile date pentru al doilea trimestru al anului arată că economia Regatului Unit a crescut cu 0,6 %, în timp ce Franța a reușit doar 0,3 %. Ultima cifră a fost în conformitate cu previziunile și urmează unei creșteri de 0,7 % în primele trei luni ale acestui an.
Creșterea a fost determinată de sectorul serviciilor, în special de industria IT, serviciile juridice și cercetarea științifică. Liz McKeown, director de statistici economice la Oficiul Național de Statistică, a declarat: „Economia Regatului Unit a crescut puternic timp de două trimestre, după slăbiciunea înregistrată în a doua jumătate a anului trecut”. Franța a suferit ignominia reducerii ratingurilor sale de credit în iunie de către agenția Standard & Poor’s.
Macron și restul
Agenția a coborât ratingul de credit al Franței de la AA la AA-, invocând deficite mai mari decât se așteptau și fragmentarea politică drept motive ale retrogradării.
Deși a lăudat reformele anterioare ale pieței forței de muncă din Franța întreprinse de președintele Emmanuel Macron, agenția de rating și-a exprimat îndoiala cu privire la capacitatea guvernului de a face reforme suplimentare fără o majoritate absolută în parlament.
„Credem că fragmentarea politică sporește incertitudinea cu privire la capacitatea guvernului de a continua implementarea politicilor care sporesc potențialul de creștere economică și abordează dezechilibrele bugetare”, a scris S&P. Deficitul bugetar este prognozat să rămână peste trei procente din produsul intern brut până în 2027, a declarat agenția.
Marea Britanie, în fața tuturor
Într-o postare pe canalul său de socializare X, veteranul de televiziune și jurnalist Andrew Neil a salutat performanța economiei britanice.
„Marea Britanie a surclasat Franța, Germania și Italia în al doilea trimestru al anului 2024”, a scris el.
„Germania a scăzut cu 0,1% în al doilea trimestru, Franța a crescut cu 0,3%, iar Italia cu 0,2%. UE a crescut cu 0,3%. „Creșterea Regatului Unit a depășit orice altă economie avansată majoră până acum în acest an, crescând cu 1,3% în primele șase luni ale anului 2024, înaintea SUA (1,1%), mai mult decât dublu față de Franța 0,6%. Germania abia a crescut până acum în acest an (0,1%).
„Italia și Canada au fost de 0,5% și, respectiv, 0,9%. Amintiți-mi din nou, dle Sunak, de ce ați optat pentru alegerile din 4 iulie.”
La începutul lunii august, Banca Angliei a redus ratele dobânzilor la 5 %, în prima sa reducere din ultimii patru ani, ceea ce a reprezentat un nou impuls pentru economie, conform Express.
Sursă știre expresspress.ro