Italia face eforturi pentru a dezincrimina abuzul în serviciu. Guvernul de dreaptă radicală al Italiei renunță la infracțiunea de abuz în serviciu.
Italia face eforturi pentru a dezincrimina abuzul în serviciu. Guvernul de dreaptă radicală al Italiei renunță la infracțiunea de abuz în serviciu, punând Roma pe un curs de coliziune cu Bruxelles.
Susținătorii iniţiativei legislative consideră, paradoxal, că aceasta este esențială pentru combaterea corupției.
Italia face eforturi pentru a dezincrimina abuzul în serviciu
Coaliția prim-ministrului Giorgia Meloni susține că infracțiunea îi descurajează pe primari să ia decizii dure și blochează sistemul de justiție, deoarece majoritatea investigațiilor privind abuzul în serviciu nu au rezultat.
Într-o țară renumită pentru infiltrarea mafiei în sferele sociale, economice și politice, în special la nivel local, unii experți susțin că dezincriminarea va îngreuna investigarea și condamnarea infractorilor.
Comisia pentru Justiție a Senatului a făcut primul pas către eliminarea infracțiunilor de abuz în serviciu, care există în 25 din 27 de țări ale Uniunii Europene și pe care Comisia Europeană ar dori să o extindă la nivelul întregului bloc.
Asociația Națională a Magistraturii (ANM) s-a grăbit să reacționeze, șeful Giuseppe Santalucia afirmând că ar fi inacceptabil ca legea „să rămână indiferentă față de un funcționar public care face abuz de puterile sale”.
Asociația anticorupție Avviso Pubblico a avertizat de asemenea că o dezincriminare va da „frâu liber infracţiunilor gulerelor albe și celor economice, prin facilitarea relațiilor dintre Mafie și politică, începând cu autoritățile locale”.
La Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a declarat că planul Romei „ar dezincrimina formele importante de corupție” și ar putea face mai dificilă detectarea și combaterea acestora, conform EuActiv şi AFP.
Ministrul italian al Justiției, Carlo Nordio, a respins astfel de preocupări, spunând Parlamentului că Italia, după decenii de experiență în lupta împotriva crimei organizate, se mândrește cu „un arsenal legislativ împotriva corupției”.
În timp ce partidele de opoziție vor să lase legea așa cum este, Antonio Decaro, șeful Asociației Naționale a Municipiilor Italiene (ANCI), membru al Partidului Democrat, de centru-stânga (PD), dorește schimbarea.
„În 93% din cazuri, anchetele nu duc nici măcar la un proces”, a spus el pentru cotidianul La Stampa, explicând: „Acest lucru încetinește procedurile, în timp ce nouă ni se cere să le accelerăm”.
Este exact aresenal de argumente ca al celor ce vor dezincriminarea abuzului în serviciu în România, care au încercat ultima dată să stabilească un prag minim financiar, astfel ca să poţi să faci abuz în serviciu sub acel prag şi să nu fii încriminat.
Gian Luigi Gatta, profesor de Drept Penal la Universitatea din Milano, a declarat că infracțiunea de abuz de putere joacă un rol important, iar eliminarea acesteia „înseamnă crearea de lacune în apărarea administrației publice”.
Sunt mai puțin de două luni de la condamnarea în Italia a peste 200 de mafioți și a complicilor acestora, inclusiv a unor oficiali, funcționari publici și polițişi legaţi de ei, pentru mai multe infracțiuni, inclusiv abuz în serviciu, în timpul unui proces major anti-Mafia.
Bruxelles lucrează la o directivă de extindere a infracțiunii de abuz în serviciu la nivelul UE. Dezincriminarea „nu poate decât să pună țara noastră într-o poziție jenantă”, a spus Gatta.
Sursă știre expresspress.ro