S-au scurs mai bine de trei săptămâni de când trupe străine au intrat în Rusia pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, însă sunt puține semne că forțele ucrainene ar fi pe cale să fie respinse înapoi peste graniță de către armata lui Putin, a scris vineri NBC News, citând oficiali ai serviciilor secrete occidentale.
Chiar dacă e posibil ca avansul ucrainean să fi stagnat într-o oarecare măsură de la incursiunea îndrăzneață din 6 august, Kievul susține că în prezent controlează peste 800 kilometri pătrați de teritoriul rusesc și a capturat sute de prizonieri de război.
Președintele rus Vladimir Putin a promis că îi va expulza pe ucraineni, însă cele mai recente succese ale armatei sale au fost înregistrate mai degrabă în estul Ucrainei. Momentan, ambele armate par concentrate pe lupta pe teritoriul inamic, unde câștigă teren, chiar dacă asta înseamnă să lase ușa deschisă în propria țară.
„Acesta pare să fie un joc de tipul cine cedează primul”, a apreciat pentru NBC News un oficial al serviciilor secrete occidentale, care a cerut să rămână anonim având în vedere natura sensibilă a situației.
„Ucrainenii iau sub control și dețin pământ rusesc. Rușii presează în est. Ar putea fi o chestiune de cine își retrage primul forțele.”
Printre obiectivele cheie ale atacului surpriză al Ucrainei asupra regiunii de frontieră sudice Kursk s-a numărat probabil scăderea presiunii asupra estului său industrial, unde trupele ruse au avansat împotriva apărătorilor ce au părut depășiți numeric și în materie de arme.
În fața umilinței de a-și pierde propriul teritoriu în favoarea vecinului pe care-l invadase, s-a presupus pe bună dreptate președintele rus Vladimir Putin va pune toată forța în efortul de a-i alunga pe ucraineni, chiar dacă asta ar însemna sacrificarea progresului în altă parte. Nu a fost cazul, notează NBC News.
Comandantul-șef al armatei Ucrainei Oleksandr Sîrski a declarat marţi că până la 30.000 de soldaţi ruşi au fost deviaţi spre Kursk din alte zone ale liniei frontului de când a fost lansată incursiunea. Totuși, în zona care a devenit punctul focal pe frontul de est, a spus Sîrski, rușii și-au întărit mai abitir trupele.
Acestei evaluări i-a făcut ecou un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, care a cerut anonimatul din cauza naturii sensibile a conflictului. „Nu am văzut o mișcare majoră de trupe rusești departe de frontul de est”, a spus oficialul.
Totodată, oficialii americani spun că Rusia nu a deturnat un număr important de trupe din estul Ucrainei pentru a contracara forțele ucrainene prezente pe teritoriul Rusiei.
Vreme de săptămâni, observatorii militari au exprimat temeri că forțele ruse avansează rapid spre centrul logistic cheie Pokrovsk, dar și în orașul vecin Torețk, în regiunea estică Donețk. Ministerul rus al Apărării a pretins controlul asupra unei duzini de așezări în acea zonă de la începutul incursiunii Ucrainei, președintele ucrainean Volodimir Zelenskii admițând miercuri că „situația este extrem de dificilă”.
„S-ar părea că lui Putin nu-i pasă”
Decizia Kievului de a lansa operațiunea Kursk a însemnat să mute trupe din liniile defensive deja tensionate din jurul Donețkului. În același timp, acestea au pătruns rapid în Rusia și păreau hotărâte să păstreze teritoriul pe care l-au ocupat, cel puțin pentru moment.
Ucraina și-a informat aliații cu privire la obiectivele ofensivei sale în cursul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina miercuri, a declarat un diplomat occidental care nu a dorit să fie numit, având în vedere sensibilitatea chestiunii.
Mai mulți aliați au cerut ridicarea tuturor restricțiilor privind modul în care Ucraina poate folosi armele furnizate de Occident pe teritoriul Rusiei, a spus un diplomat occidental, semnalând faptul că unii aliați nu sunt de acord cu abordarea Washingtonului.
Directorul adjunct al CIA, David Cohen, a declarat, miercuri, la o conferință de securitate, că ucrainenii „par deciși să păstreze o parte din acel teritoriu pentru o anumită perioadă de timp”.
„Ei rămân în Rusia. Ei construiesc apărări”, a spus Cohen, adăugând că va fi dificil pentru Rusia să recupereze teritoriul ocupat.
Un membru al serviciului de securitate al Ucrainei care tocmai s-a întors din Sudja, unul dintre orașele de graniță ruse deținute acum de Ucraina, a declarat pentru NBC News că Ucraina nu are nevoie de pământ rusesc, făcând ecou declarațiilor oficialilor țării care au negat că operațiunea de la Kursk este menită să fie o ocupaţie pe termen lung.
„Dar deocamdată trebuie să fim aici”, a spus ofițerul, care nu a vrut ca numele său să fie făcut public din motive de securitate. „Este un joc pe care îl putem juca împreună. Dacă ocupi teritoriile mele, atunci suntem și noi aici.”
Mihailo Samus, analist militar ucrainean și directorul New Geopolitics Research Network, a apreciat că Moscova va avea nevoie de două sau trei divizii, în jurul a 50.000 de militari, pentru a recupera zonele pe care Ucraina le controlează acum în Kursk.
Or, aceasta nu este o forță pe care ar fi dispuși să o angajeze, a spus el. „Se pare că lui Putin nu-i pasă de asta”.
Unii bloggeri militari ruși influenți au criticat faptul că conducerea militară a permis ca incursiunea să aibă loc, însă nu a apărut o revoltă publică importantă față de modul în care Putin sau cei de la vârful armatei sale au gestionat criza în curs, cu toate că 130.000 de ruși au fost siliți să se evacueze din calea luptelor.
Presa de stat rusă a transmis mesajul că totul este sub control, în timp ce Putin și-a continuat călătoriile de rutină în țară și în străinătate. Și rușii se obișnuiesc încet cu încetul cu războiul care se strecoară pe teritoriul lor, de la obiective strategice precum baze aeriene până la depozite de petrol într-o campanie ucraineană în expansiune de atacuri cu drone în adâncul Rusiei
Dar oare acestea vor avea până la urmă un impact asupra rușilor la nivel colectiv dacă continuă?
Este temerea exprimată de analistul politic Serghei Mihaiev într-o emisiune la televiziunea publică, duminică, în cursul unei discuții cu moderatorul Vladimir Soloviov, un propagandist vocal al Kremlinului și susținător înflăcărat al războiului.
În timp ce în Kursk încleștările continuă, a subliniat Miheev, ucrainenii au putut sărbători Ziua Independenței în liniște weekendul trecut. „Acest lucru îi face pe oameni să-și piardă credința”, a spus el. „Duce la demobilizare și demotivare internațională. Trebuie să înțelegem că timpul este esențial.”
Situație „dificilă” pentru Ucraina în est
„Situaţia este dificilă în direcţia principalului atac al duşmanului. Dar toate deciziile necesare la toate nivelurile au fost luate fără întârziere”, a scris duminică comandatul forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, pe Telegram.
El nu a furnizat locaţia exactă a principalei ofensive ruse, însă anterior a spus, la fel și preşedintele Volodimir Zelenski, că forţele ruse vizează oraşul Pokrovsk, important din punct de vedere strategic, relatează Reuters.
Sîrski a declarat săptămâna trecută că a petrecut mai multe zile pe frontul estic din apropiere de Pokrovsk, el descriind luptele de acolo drept „excepţional de dure”.
Sursă știre expresspress.ro