De ce Crimeea atât de importantă și pentru Rusia și pentru Ucraina? Explicația experților. Războiul din Ucraina a început, de fapt, cu invazia și anexarea Crimeei și va trebui să se încheie cu eliberarea peninsulei, consideră unii analiști.
În Crimeea se află Flota Rusă de la Marea Neagră, aici există o importantă bază aeriană, posturi de comandă şi centre logistice care sprijină operaţiunile ruseşti din sudul Ucrainei. De aceea, peninsula reprezintă un punct de interes major în planurile de luptă ale Kievului.
Crimeea, front de luptă activ în războiul dintre cele două țări
Cartierul general naval rus din Sevastopol este una dintre cele mai importante baze ale Moscovei.
Crimeea anexată de Rusia acum 9 ani a fost atacată din ce în ce mai des de forțele Ucrainei, devenind un front de luptă activ în războiul dintre cele două țări, scrie Al Jazeera.
Cartierul general naval rus de la Sevastopol, considerat o fortăreață a puterii militare a Moscovei, a arătat, prin ultimul atac al Kievului, că Ucraina este capabilă să atingă ținte cu mult dincolo de linia frontului. Există speculații conform cărora rachetele britanice sau franceze au ajutat Ucraina să lovească cartierul general naval rus, una dintre cele mai importante baze ale Moscovei.
Scopul operațiunii speciale „Capcană pentru crab” a fost lansarea unui atac în timpul reuniunii membrilor seniori ai Marinei ruse, au informat Forțele Speciale ucrainene. În acest ultim atac, zeci de marinari ruși „inclusiv conducerea superioară a flotei” ar fi fost uciși sau răniți. De asemenea, la câteva ore după atacul cu rachete, un atac cibernetic „fără precedent” a fost declanșat în peninsula ocupată de Rusia, susține Kievul.
Peninsula este o destinație populară de vară pentru rușii aflați în vacanță
Peninsula găzduiește aproximativ două milioane de oameni și este o destinație populară de vară pentru rușii aflați în vacanță, care se bucură de stațiunile de pe plajă și cramele locale. Chiar și în timpul războiului, turiștii s-au înghesuit pe plajele din Crimeea. Multe state recunosc Crimeea ca regiune autonomă în cadrul Ucrainei și au respins anexarea ilegală a teritoriului de către Rusia. Aliații Moscovei, inclusiv Cuba și Nicaragua, recunosc suveranitatea Rusiei asupra peninsulei.
După ce forțele ruse au invadat peninsula, în 2014, Moscova a organizat un referendum controversat cu privire la statutul Crimeei și a susținut că rezultatele au arătat că o majoritate covârșitoare a rezidenților dorea să se alăture Federației Ruse.
La acea vreme, Crimeea avea o majoritate etnică rusă de aproximativ 60%. Înainte de război, Rusia a închiriat din Ucraina baza navală de la Sevastopol aflată în Crimeea. Apariția „omuleților verzi” în Crimeea, în 2014 a marcat începutul primei invazii a Rusiei, când a fost cucerită peninsula. Minoritățile etnice din regiune, cum ar fi tătarii din Crimeea, au continuat să fie persecutate. Tătarii se confruntau deja cu colapsul demografic după epurările și deportările staliniste, iar Putin a dus o politică similară.
Acest teritoriu este un atu simbolic și strategic în războiul actual
Crimeea a servit drept teren de antrenament de pentru invazia din februarie 2022. Orașul Sevastopol găzduiește un port-cheie care oferă Moscovei acces la Marea Mediterană și este sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră. Crimeea a ajutat Rusia să-și mențină blocada navală din timpul războiului, care a oprit comerțul în porturile ucrainene.
Peninsula a fost, de asemenea, considerată, de ambele părți, un simbol al puterii, identității și proprietății. Într-un discurs adresat națiunii în care a anunțat invazia Ucrainei, președintele Putin a revenit la anexarea Crimeei din 2014.
„Rusia a fost obligată să protejeze locuitorii Crimeei și Sevastopolului de cei pe care chiar voi îi numiți „naziști””, a spus el, adresându-se cetățenilor Ucrainei.
După ce oamenii din Crimeea au decis să se alăture „patriei lor istorice, Rusia”, a adăugat el, Moscova nu a avut de ales decât să susțină decizia lor.
„Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea”, afirma președintele ucrainean Volodimir Zelenski după exploziile din 9 august la o bază aeriană rusă din Crimeea. „Acest război a început cu Crimeea și trebuie să se termine cu Crimeea, cu eliberarea ei”, afirma el.
Sursă știre expresspress.ro