SUA. Acestea sunt vremurile care pun la încercare sufletele democraților. Dezbaterea prezidențială între Biden și Trump au avut urmările acestea au aruncat partidul în criză. Democrații spun că Donald Trump și Partidul Republican vor provoca daune grave, poate ireparabile, instituțiilor constituționale care fac măreția Statelor Unite. Dacă democrații cred cu adevărat acest lucru, atunci au datoria de a nominaliza candidatul cu cele mai mari șanse de a-l învinge pe dl. Trump în noiembrie.
Președintele Biden i-a spus vineri lui George Stephanopoulos de la ABC News că standardul după care se va judeca este dacă a dat totul. Totuși, acest lucru nu este suficient dacă un alt candidat ar putea face mai mult.
Un candidat democrat
Ca și cum miza nu ar fi fost deja monumentală, Curtea Supremă tocmai a ridicat-o. Câștigătorul concursului prezidențial din acest an va revendica o funcție recent eliberată de majoritatea constrângerilor legale. În aceste circumstanțe, democrații trebuie să efectueze o căutare deschisă a celui mai bun candidat pentru țară.
Nu este greu de înțeles de ce Biden se opune acestui curs. El a căutat președinția timp de mai bine de trei decenii înainte de a o obține în cele din urmă. Renunțarea la aceasta ar fi dificilă pentru orice președinte, cu atât mai mult pentru unul cu istoria sa. Ar însemna, de asemenea, să accepte o realitate cu care nimeni de vârsta lui nu vrea să se confrunte. Cu alte cuvinte, că nu mai este capabil să facă munca pe care o iubește. Este mândru de palmaresul său, dar ceea ce contează cel mai mult sunt următorii patru ani, nu ultimii patru.
Dezbaterea a adus beneficii pentru Trump
Pentru binele țării, cei în care Joe Biden are cea mai mare încredere trebuie să îl convingă să se uite direct la dovezi. Printre acestea se numără indicațiile medicale și faptele politice. Scopul dezbaterii cu Donald Trump a fost să risipească îndoielile cu privire la capacitatea președintelui de a servi țara. Democrații și-au dorit să întoarcă opinia publică împotriva adversarului său.
S-a întâmplat invers. Trump a ajuns să stea pe margine, în timp ce publicul îl privește pe președinte și partidul său cum se clatină. Biden era deja în urmă înainte de dezbatere, iar acum este și mai în urmă. 7 din 10 americani concluzionează că nu ar putea face treabă într-un al doilea mandat.
Toate acestea indică înfrângerea aproape sigură a lui Biden în această toamnă. Este greu de crezut că niciun alt candidat nu ar avea șanse mai mari de a câștiga.
Departajare pe state
Cea mai plauzibilă cale către o victorie democrată în Colegiul Electoral, în noiembrie, trece prin statele care altădată erau impenetrabile. Deși președintele are încă o șansă în două dintre aceste state (Wisconsin și Michigan), se confruntă cu șanse uriașe în Pennsylvania. Aici sondajele efectuate după dezbatere au arătat că dl Trump conduce cu aproape 6 puncte, mai mult decât dublul marjei de înainte de dezbatere.
Este greu de imaginat că dl Biden (sau orice alt democrat) va câștiga alegerile prezidențiale fără a se impune în Keystone State. Acest lucru sugerează un test simplu pentru democrații care se gândesc la opțiunile lor: Care candidat pare să aibă cele mai mari șanse să câștige în Pennsylvania? Este președintele Biden, care a fost în urmă în aproape toate sondajele efectuate în acest stat de la mijlocul lunii aprilie? Este vicepreședintele Harris care, într-o confruntare ipotetică, în februarie, îl urma pe dl Trump cu 9 puncte? (În același sondaj, Biden a fost depășit cu doar 2 puncte.) Sau alți candidați ar avea rezultate mai bune?
Succesorii lui Biden
Nu există nicio modalitate de a obține răspunsuri fără un proces deschis. Acest lucru ar putea să le ofere democraților șansa de a obține mai multe informații și de a testa alternativele. Invitarea adversarilor lui Biden să îl provoace la convenție este un gest lipsit de sens. Cu excepția cazului în care acesta le permite delegaților săi să își exercite cea mai bună judecată. Dacă Biden se retrage, așa cum ar trebui, succesorul său ar trebui să fie selectat, nu uns.
O susținere din partea reprezentantului James Clyburn în alegerile primare din Carolina de Sud din 2020 l-a ajutat pe Biden să câștige nominalizarea democrată. Săptămâna trecută, Clyburn a declarat că, în cazul în care dl Biden s-ar retrage, el ar susține o „mini-primară” ca o cale de urmat pentru partidul său. El a spus că doamna Harris s-ar descurca probabil bine într-un astfel de proces, dar a insistat că „ar fi corect pentru toată lumea”.
Deși dl Clyburn o susține pe dna Harris, este clar că nu crede că, în virtutea faptului că este vicepreședintă, are dreptul la nominalizare. Istoria este de partea lui Clyburn. De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, fiecare vicepreședinte care a candidat la președinție a fost serios contestat pentru nominalizarea partidului său la președinție.
Nu ar fi greu pentru partid să conceapă o mini-primară după modelul sugerat de Clyburn. Acest lucru ar oferi multe avantaje. Ar oferi delegaților informații valoroase despre candidați. Ar capta atenția presei și a țării. Ar injecta entuziasm într-o cursă leneșă și ar oferi speranță unui partid descurajat. Ar fi participativă și democratică. Iar competiția ar consolida candidatul, oricare ar fi el, inclusiv pe dna Harris.
Democrații pot juca o mână pierdută sau pot amesteca cărțile și spera să își dea cărți mai bune, conform The Wall Street Journal.
Sursă știre expresspress.ro