Pe ce se bazeaza relatiile in familie, in echipa de lucru si in orice grup social? Cu siguranta ca multi dintre voi, raspunzand la aceasta intrebare, isi vor aminti despre respect si vor avea dreptate. Respectul este fundamentul interactiunii umane. Este surprinzator faptul ca cineva este apreciat de ceilalti la nivel instinctiv, fara a avea un titlu, o titulatura sau o functie speciala, iar altcineva, chiar si in calitate de manager de top si posesor al unor insemne impresionante, este nevoit sa faca multe eforturi pentru a obtine recunoasterea din partea cunoscutilor, rudelor sau colegilor.
Respectul este un lucru fragil: poate fi pierdut la fel de repede cum poate fi castigat daca, o data, faci un lucru gresit sau spui ce gandesti in mod incorect. Dar chiar si o situatie dificila se poate remedia, principalul lucru este sa se ia masuri la timp, deoarece respectul pentru o persoana este alcatuit din gandurile si actiunile sale.
Despre cum sa obtineti respectul si daca este posibil sa il recapatati, vom spune in acest articol.
Ce este respectul si de ce este acesta important?
Respectul este cea mai inalta manifestare a moralitatii, pozitia unei persoane in raport cu alta, recunoasterea meritelor personalitatii sale.
Iata cateva argumente puternice in favoarea importantei respectului:
- Ajuta la definirea si respectarea limitelor personale ale unei persoane, inclusiv a propriilor limite.
- Este baza unei stime de sine sanatoase, da nastere la stima de sine, la sentimentul propriei importante.
- Ofera posibilitatea de a arata calitati precum simpatia, grija, bunatatea.
- Ajuta la perceperea adecvata a criticii si a atitudinii dispretuitoare in directia lor.
Respectul nu poate fi falsificat, altfel falsul va fi intotdeauna expus, iar consecintele sale pot fi foarte grave. De asemenea, este imposibil sa fortezi respectul fata de cineva, deoarece respectul apare atunci cand o persoana insasi observa meritele altei persoane si recunoaste importanta lor.
Respectul poate fi manifestat fata de:
- Sine: respectul de sine este o intelegere a propriilor merite, a limitelor personalitatii si a independentei fata de ceilalti.
- Spatiul inconjurator: se manifesta la toate nivelurile de comunicare, fie ca este vorba de interactiunea cu generatia tanara, cu colegii sau cu cei mai in varsta. Respectul fata de ceilalti se manifesta prin toleranta fata de varsta, sex, convingeri religioase etc.
- Natura: este o expresie a respectului pentru toate formele de viata, a respectului pentru resursele naturale, a constientizarii propriei responsabilitati fata de starea mediului inconjurator.
- Normele sociale: aici este vorba despre politetea in raport cu regulile si traditiile societatii, standardele corporative, respectarea culturii interne, capacitatea de a pastra distanta in interactiunea interpersonala.
- Simboluri patriotice: aceasta este o manifestare a respectului fata de imnul, stema si steagul, sarbatorile publice si valorile tarii lor.
Respectul este un concept cu multiple fatete. Multi cercetatori considera ca acesta este impartit in doua tipuri principale: respectul ca recunoastere a drepturilor omului si respectul ca recunoastere si evaluare a realizarilor individului.
Primul tip este apropiat de grija, de exemplu, nu vom face zgomot daca vedem ca altcineva de langa noi este ocupat cu o sarcina foarte importanta care necesita o concentrare maxima. Este vorba, de asemenea, de respectarea standardelor etice si a limitelor personale. Al doilea tip se refera la incredere. De exemplu, putem respecta un coleg pentru meritele sale, adica ne aratam increderea in munca sa si increderea ca isi desfasoara activitatea cu o calitate ridicata.
In societate, respectul se manifesta in procesul de comunicare, in special, in adresarea, in indicarea titlului. Desi aceste norme sunt universal recunoscute, ele nu sunt intotdeauna semne de respect real pentru o persoana. Respectul nu se refera atat la manifestarea verbala sau fizica a increderii, admiratiei, amabilitatii si grijii, cat la starea interioara, atunci cand o persoana recunoaste drepturile si realizarile unei alte persoane.
Probabil ca fiecare dintre noi s-a confruntat cel putin o data in viata cu intrebarea cum sa obtina respectul in echipa de la locul de munca sau in cealalta jumatate. Raspunsul la aceasta intrebare se afla in regula de aur a moralitatii „Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea tu sa fii tratat”, adica inainte de a cere respect din partea altora, incepe sa te respecti pe tine insuti. Respectul de sine implica constientizarea propriilor puncte forte si puncte slabe, a principiilor morale, a valorilor si a protectiei acestora. Si daca vrei sa castigi respectul celorlalti, trebuie sa incepi mai intai de toate cu tine insuti.
Cum sa inveti sa te respecti?
Conceptul de stima de sine este alcatuit din stima de sine sanatoasa, sanatate mentala si psihologica, iubire pentru propria persoana. Respectul de sine se formeaza in procesul vietii, incepand din copilarie: daca cineva ii spune constant unui copil ca nu este demn de respect, cel mai probabil, acesta va creste nesigur pe sine o personalitate si va dovedi in toate modurile posibile tuturor celor din jur ca merita recunoastere si incredere. De fapt, credinta ca respectul trebuie castigat este gresita. O persoana trebuie sa se respecte neconditionat, la fel ca si dragostea.
Dawson McAllister, prezentator radio, speaker si autor de carti, sugereaza sa urmati aceste principii, care, in opinia sa, va vor ajuta sa incepeti sa va simtiti mai bine in pielea dumneavoastra:
- Parerea ta despre tine insuti nu trebuie sa depinda de ideile celorlalti despre tine si de evaluarile lor. Se intampla ca o persoana in formarea stimei de sine sa se bazeze pe opiniile altor persoane. Aceasta abordare este distructiva, deoarece creeaza o dependenta de evaluarile externe, care blocheaza formarea stimei de sine.
- Nu vorbiti de rau despre voi insiva. Fiecare persoana face greseli din cand in cand, dar acestea nu sunt factori determinanti ai personalitatii. In momentele in care ceva nu a mers bine, multi au tendinta de a se mustra cu voce tare si de a-si aminti slabiciunile, dar nu uitati ca creierul nostru este un sistem care, asemenea unui reportofon, inregistreaza cuvintele si gandurile noastre la nivel subconstient. In timp, o persoana incepe sa creada in ceea ce spune si sa traiasca cu intelegerea faptului ca nu este buna de nimic. Prin urmare, abtineti-va de la a va invinovati, ci mai degraba laudati-va si amintiti-va mai des de virtutile dumneavoastra.
- Nu va lasati condus de opinia altcuiva. Acestea sunt situatii in care cineva iti spune cum si ce sa faci intr-un mod afirmativ. Daca o persoana stie bine ce isi doreste cu adevarat de la viata, nu va ceda la sfaturi nesolicitate. Si nu este vorba de aroganta, cand interesele personale sunt puse mai presus de cele ale altora, ci de o pozitie ferma si de capacitatea de a te asculta, in primul rand, pe tine insuti atunci cand este vorba de spatiul personal.
- Ramai la principiile tale morale. Respectul de sine este usor de pierdut, nu trebuie decat sa comiti o fapta rea sau una care contrazice propriile principii. Exista o mare zicala in acest sens: „Daca ai o parere mai buna despre tine, atunci vei actiona mai bine. Cu cat actionezi mai bine, cu atat vei avea o parere mai buna despre tine insuti”.
- Controleaza-ti emotiile. Manifestarea furiei, a resentimentelor, a maniei poate dauna nu numai celui care traieste aceste sentimente, ci si celorlalti. Astfel de emotii pot distruge relatiile, iar acest lucru, bineinteles, va afecta stima de sine.
- Extindeti-va orizonturile. Stima de sine creste pe masura ce o persoana isi imbunatateste nivelul de cunostinte si abilitati. Cel care are multe hobby-uri va starni intotdeauna interesul celorlalti.
- Asuma-ti responsabilitatea pentru viata ta. Fiecare dintre noi are o intelegere a modului in care trebuie sa faca ceea ce este corect, dar nu toata lumea isi urmeaza propriile idei despre viata, evitand responsabilitatea sau transferand-o catre altcineva. Incepeti cu pasi mici: mancati sanatos, faceti exercitii fizice, faceti-va un obicei de a bea multa apa pe parcursul zilei. Chiar si micile eforturi care nu necesita costuri pot creste stima de sine.
Este imposibil sa fii o persoana fericita, sa traiesti in dragoste si armonie si, in acelasi timp, sa nu te respecti si sa nu te apreciezi. Desigur, in fiecare perioada a vietii exista circumstante care pot submina increderea in sine si respectul de sine, dar daca vrei sa castigi respectul celorlalti, trebuie sa fii capabil sa fii flexibil, sa nu cedezi in fata influentelor exterioare si sa gasesti in mod constant oportunitati si motive care sa intareasca sentimentul importantei, nevoilor si valorilor tale ca persoana.
Respectul inseamna iubire de sine, dar nu inseamna egoism, ci grija, rabdare cu tine insuti, exprimata in ceea ce gandesti, arati, simti si faci. Respectul de sine submineaza sa faci ceva ce nu iubesti. Se intampla ca o persoana sa fie obligata sa mearga la o munca care nu-i place, din cauza anumitor circumstante, ii ia energia, sanatatea, exista o aversiune nu numai fata de sine, ci si fata de viata. Daca va recunoasteti, atunci este timpul sa va ganditi la ceea ce va poate oferi cu adevarat placere si cum puteti face bani din aceasta.
Mediul inconjurator joaca un rol deosebit in formarea stimei de sine. Exista in cercul dumneavoastra social persoane care va sunt neplacute, care va rapesc vitalitatea? Incercati sa reduceti la minimum contactul cu astfel de persoane si inconjurati-va de persoane inspiratoare pe care doriti sa le urmati.
Dar in ceea ce priveste promisiunile? De cate ori ti le-ai facut si nu le-ai indeplinit? S-a intamplat vreodata sa nu va atingeti obiectivul, desi ati avut toate oportunitatile si resursele? Incercati sa va tineti cuvantul dat: fiecare nou varf atins si fiecare promisiune respectata va va ajuta sa va simtiti mai increzator si va fi un motiv excelent pentru a incepe sa va respectati si mai mult.
Fa-ti o regula din a nu te compara cu altii, mai ales cu cei care se descurca mai bine decat tine. Comparati-va cu voi insiva de ieri, observati ce ati imbunatatit. Iar daca cineva este un exemplu pentru tine, analizeaza-i calitatile care l-au ajutat sa obtina rezultate si continua sa lucrezi la tine.
Incercati sa nu traiti in trecut: insultele, certurile, situatiile neplacute care s-au intamplat odata va pot bantui ca o umbra pentru mult timp, blocand lumina prezentului si fortandu-va sa traiti din nou emotii negative, ceea ce va submineaza foarte mult sentimentul de valoare de sine.
Amy Alkon, autoarea cartii “Unf*ckology: A Field Guide to Living with Courage and Confidence”, considera ca respectul fata de ceilalti depinde de transmiterea corecta a increderii in sine, care consta in acceptarea deplina a propriei persoane, cu toate punctele forte si punctele slabe, in compasiune fata de tine insuti si in afirmare sanatoasa. O persoana tinde sa manifeste simpatie pentru cei fata de care nu este indiferenta, respectiv, empatia si bunatatea fata de sine indica faptul ca se pretuieste si se iubeste pe sine.
Stima de sine nu este o atitudine innascuta, ci o atitudine formata fata de propriul Sine. Absenta ei are anumite motive care trebuie identificate si elaborate fie independent, fie cu un psiholog; principalul, facand un pas spre sine, este sa fii sigur ca vei obtine cu siguranta rezultatul dorit.
Cand vine vorba de relatii
Relatia dintre un barbat si o femeie este un sistem complex in care nu se poate renunta la respectul reciproc. Uneori se intampla ca intr-un cuplu unul dintre parteneri sa inceteze sa mai constientizeze valoarea sufletului sau pereche, dar asta nu inseamna ca in acest caz uniunea este sortita sa se rupa. In literatura de specialitate despre relatii si pe internet, puteti gasi o multime de sfaturi despre cum sa recastigati dragostea si respectul sotiei sau sotului, dar toate acestea sunt construite pe adevarul important ca acesta este un proces cu doua sensuri, nu un joc unilateral.
In primul rand, este important sa ii indicati partenerului problema care va preocupa si sa ii aratati clar ca va puteti baza pe dumneavoastra. In acelasi timp, este necesar sa marcati limitele bunului simt, sa nu permiteti o atitudine dispretuitoare si sa nu va asumati rolul de victima.
Expertii in domeniul psihologiei si filozofiei sunt siguri ca puteti intoarce dragostea si respectul sufletului vostru pereche dupa cum urmeaza:
- Recunoasteti ca nu puteti controla sentimentele si emotiile celeilalte persoane. Primul lucru pe care il puteti face este sa va schimbati propriul comportament. Nu dati vina pe partener pentru ca si-a pierdut respectul fata de dumneavoastra. Dar aici este important sa observati linia fina a ceea ce este permis: daca actionati in interesul cuplului dumneavoastra si incercati in toate modurile posibile sa imbunatatiti relatiile, iar in schimb primiti insulte, ar trebui sa va ganditi sa rupeti legatura.
- Recunoasteti greselile si slabiciunile. Chiar si cel care face intotdeauna ceea ce trebuie nu este imun la esecuri. Daca ati facut o greseala, nu dati vina pe altcineva sau cautati scuze, in schimb cereti sincer iertare.
- Convingeti-va partenerul ca sunteti de incredere. Dati dovada de responsabilitate, respectati promisiunile si intelegerile si fiti sincer si sincer daca intelegeti ca nu va veti putea tine de cuvant.
- Vorbiti deschis despre sentimentele dumneavoastra. Cele mai multe dintre problemele din relatii apar din cauza faptului ca nu exista o comunicare adecvata intre parteneri. Este important sa vorbiti despre gandurile si emotiile dumneavoastra, deoarece este posibil ca o persoana sa nu inteleaga de una singura faptul ca comportamentul sau a fost considerat nerespectuos. Folositi afirmatia „eu” („Simt ca…”) in conversatie pentru a arata clar ca sunteti constient de emotiile dumneavoastra. Nu folositi fraze acuzatoare si generalizari („Nu-mi mai acorzi atentie!” ).
- Permiteti-va sa fiti vulnerabil. In loc de fraza generalizata „Sunt bine” la intrebarea „Ce mai faci?” raspundeti in detaliu, vorbiti sincer despre starea actuala a lucrurilor. Acest lucru va contribui la intarirea legaturii dintre cei doi.
- Respectati limitele. Daca jumatatea face ceva ce considerati ca nu va respecta (de exemplu, citeste corespondenta din telefon), spuneti-i despre asta. Descrieti consecintele care pot aparea daca limitele sunt incalcate din nou si asigurati-va ca va respectati promisiunea, daca exista un motiv, altfel partenerul nu va va lua in serios cuvintele.
Relatiile puternice sunt rezultatul muncii a doua parti. Daca unul dintre cei doi si-a subminat autoritatea in ochii celuilalt si, in acelasi timp, partenerul nu cauta sa se intalneasca la jumatatea drumului, sa inteleaga situatia si sa imbunatateasca relatiile, atunci toate eforturile „vinovatului” vor fi in zadar.
Se intampla ca, in ciuda dorintei de a restabili respectul pentru sufletul lor pereche, partenerul sa ia pozitia „Lasa-l sa arate pentru ce trebuie sa-l respect”. Acest lucru nu poate decat sa agraveze situatia, deoarece cineva care se afla intr-o situatie neplacuta are nevoie, de asemenea, de ajutor si sprijin.
Daca intrebarea despre cum sa restabilesti respectul intr-o relatie este relevanta pentru tine, iti recomandam sa iei in considerare urmatoarele optiuni de actiune oferite de experti:
- Luati o decizie constienta de a restabili relatia cu partenerul de cuplu. Amintiti-va ca, desi sentimentele tale pot depinde de comportamentul si cuvintele partenerului, acestea sunt ale tale, ceea ce inseamna ca le poti controla. Criticati nu o persoana, ci un act specific, de exemplu, in loc de „Este atat de neatent cu mine!”, spuneti: „Ma intristeaza cand uita lucruri care sunt importante pentru mine”.
- Folositi meditatia compasiunii. Acesta este un exercitiu care va va ajuta sa intelegeti sentimentele partenerului dumneavoastra si sa deveniti mai empatic chiar si fata de dumneavoastra. In momentele de dezamagire fata de un ales sau o aleasa, luati cateva minute pentru dumneavoastra, concentrati-va asupra sentimentelor interioare si respirati pur si simplu.
- Scrieti pentru ce va respectati sufletul pereche. Daca ati acordat atentie unei persoane si ati dorit sa creati un cuplu cu ea, atunci au existat motive pentru acest lucru. Aminteste-ti pentru ce il apreciezi, scrie aceste criterii si, din cand in cand, aminteste-ti de ele, recitind lista.
- Invatati sa auziti si sa ascultati. Aceasta abilitate ajuta la formarea unor relatii sanatoase. Intr-o conversatie cu un partener, incercati sa va concentrati pe deplin asupra a ceea ce spune acesta si nu asupra emotiilor si reactiilor dumneavoastra la ceea ce s-a spus. Nu intrerupeti, iar daca nu intelegeti ceva, cereti clarificari. Acest lucru va arata ca sunteti interesata de conversatie.
- Recunoasteti-va sentimentele. Chiar daca reactia partenerului este de neinteles pentru tine si nu esti de acord cu opinia lui, arata-i ca are dreptul sa-si exprime sentimentele si emotiile. Evitati frazele care arata ca ii desconsiderati emotiile, cum ar fi: „Exagerezi! Nu ai niciun motiv sa fii suparat!” etc.
- Puneti-va in locul celei de-a doua jumatati. Empatia va ajuta sa va intelegeti partenerul. Inainte de a trage concluzii pripite, ganditi-va la ceea ce traieste in prezent persoana respectiva, incercati sa intelegeti de ce s-a comportat in acest fel.
- Nu uitati de limitele personale. Este important sa aratati prin exemplu atitudinea corecta fata de spatiul personal. In loc sa fiti in defensiva atunci cand va simtiti inconfortabil in legatura cu incalcarea limitelor personale, fiti deschis cu privire la ceea ce nu va place. Daca nu intelegeti unde sunt limitele partenerului dumneavoastra, ar trebui, de asemenea, sa vorbiti sincer despre acest lucru.
Nu exista un raspuns universal la intrebarea cum sa restabilesti respectul unei fete fata de un baiat, al unei sotii fata de sotul ei sau, dimpotriva, al unui barbat fata de o femeie. Totul depinde de ceea ce a cauzat scaderea creditului de incredere fata de partener. In plus, exista anumite criterii care disting conceptul de respect in raport cu sexul mai slab si cel mai puternic.
Barbatul, pentru a obtine sau recastiga respectul fata de el insusi din partea iubitei sale, trebuie sa dea dovada de calitati de caracter cu vointa puternica, si anume: sa fie retinut emotional si sa poata controla situatia; generozitate, determinare, capacitatea de a-si recunoaste propriile greseli si dreptatea altor persoane, tarie, receptivitate, capacitatea de a da sfaturi bune sufletului pereche si de a nu o critica pentru fleacuri.
Aceste calitati si abilitati stau la baza unei atitudini respectuoase fata de un barbat, dar cu siguranta sexul frumos ar adauga la aceasta lista propriile criterii, pentru ca fiecare are propria viziune despre cine este un barbat adevarat. Potrivit expertilor, un barbat adevarat este cel care respecta egalitatea in relatii si nu evita responsabilitatea, referindu-se la faptul ca principala sa misiune este sustinerea materiala. Barbatii demni de respect isi evalueaza punctele forte in mod sensibil si promit doar ceea ce pot indeplini in mod realist.
Potrivit psihologilor, femeile sunt capabile sa transforme alesii lor in adevarati cavaleri daca dau dovada de respect de sine, vorbesc deschis despre sentimentele lor, evita atitudinea nepoliticoasa din partea altor persoane, isi demonstreaza independenta si isi permit ca ei si sufletul lor pereche sa isi dedice timp pentru ei insisi, sa isi apere punctul de vedere, sa se autodepaseasca si, in acelasi timp, sa nu uite ca si barbatii iubesc laudele si grija.
Despre respectul in echipa
Respectul fata de colegi si, in special, fata de superiori, nu vine de la sine. El este alcatuit din efort si rezultate. Mai mult, atitudinea respectuoasa a managerului este ceea ce cauta cel mai adesea cei care isi cauta un loc de munca, odata ajunsi pe piata muncii, si angajatii companiei.
Potrivit lui Michael Watkins, presedintele Genesis Advisers, respectul unui manager de top se manifesta in mai multe etape, la fiecare dintre ele angajatul trebuind sa adere la tactici corecte de comportament. Watkins recomanda urmatoarele:
- Fiti clar cu privire la responsabilitatile dumneavoastra. Aici este important sa aratati ca sunteti un profesionist in domeniul dumneavoastra. Intrebati-va managerul ce trebuie sa invatati si cum sa faceti acest lucru rapid. Scopul dumneavoastra este sa va intelegeti clar rolul si sa intrati pe aceeasi lungime de unda cu superiorul dumneavoastra.
- Adaptati-va. Ramaneti la tipul de comunicare pe care il prefera managerul dumneavoastra. Acestea pot fi intalniri zilnice fata in fata, sau mai putin frecvente si intr-un format diferit. Aflati sub ce forma obisnuieste sa primeasca informatiile, daca este important pentru el sa intre in detalii sau daca este adeptul frazelor generalizate etc.
- Dati dovada de empatie. Respectul se bazeaza pe faptul ca se stie ca se poate avea incredere intr-o persoana. Acest principiu se aplica si in cazul relatiilor de afaceri. Determinati cum ii puteti castiga increderea, invatati cum sa stabiliti prioritatile, si studiati politicile interne ale companiei.
- Construiti relatii in cadrul echipei. Intrebati-va mai des colegii cum puteti fi de folos. Aflati prin intermediul angajatilor cum sa construiti cel mai bine relatiile cu superiorii.
- Exprimati-va dezacordul. Relatia dintre un lider si un subordonat este un parteneriat in care este imposibil sa se faca fara conflicte. Spuneti deschis (dar in privat) ca nu va place ceva, nu va fie teama sa recunoasteti ca o anumita sarcina a fost peste puterile dumneavoastra.
- Colectati feedback. Nu toti managerii sunt inclinati sa recunoasca realizarile unui angajat, dar acest lucru nu inseamna ca angajatul trebuie sa ramana in intuneric cu privire la ceea ce trebuie sa schimbe in activitatile sale si la ceea ce face bine. Intrebati direct managerul dumneavoastra despre acest lucru.
Respectul in cadrul echipei se construieste nu numai pe componenta interna, ci si pe cea externa. Amintiti-va ca prima impresie se formeaza o data pentru totdeauna si, daca trebuie sa va intalniti cu colegii, ar trebui sa aveti grija de felul in care veti arata.
Pentru a castiga vocatia, autoritatea si increderea colegilor, nu conteaza daca sunteti un angajat obisnuit sau un lider, psihologii recomanda urmatoarele:
- Tineti minte numele angajatilor si apelati-i pe numele mic.
- Tineti cont de lucrurile marunte: aflati informatii despre hobby-uri, starea civila etc. Acest lucru va va ajuta sa mentineti o conversatie si sa stabiliti un contact personal.
- Fiti politicos: salutati colegii dimineata, nu uitati sa le urati o masa buna sau o zi minunata.
- Bucurati-va de succesul celorlalti: invidia este manifestata de cel care nu a luat loc in nimic. O persoana puternica si sigura pe sine va lauda un coleg pentru munca excelenta si isi va exprima deschis admiratia.
- Percepeti in mod adecvat criticile: greselile sunt domenii de crestere. Daca ti-au fost semnalate, inseamna ca ai loc sa cresti, iar asta este minunat!
Potrivit psihologilor, capacitatea de a cere ajutor merita, de asemenea, respect. Aceasta calitate are mai multe fatete: astfel o persoana arata ca este capabila sa-si recunoasca slabiciunea in ceva, apreciaza timpul, pentru ca prefera sa ceara sfatul unui coleg mai experimentat si nu pierde timpul cautand singura o cale de iesire din situatie.
Exista o opinie conform careia in echipa feminina ideea clasica de a castiga respect nu functioneaza. Aici trebuie sa urmati o tactica speciala. In special, barbatii nu ar trebui sa sustina barfele, ei trebuie sa construiasca relatii calde cu liderii de sex feminin, prin exemplul carora restul echipei va intelege ca pot fi de incredere. Femeile ar trebui sa evite sa se laude, sa acorde mai multa atentie abilitatilor lor profesionale si, daca este posibil, sa nu impartaseasca detalii din viata lor personala.
Daca, dintr-un motiv oarecare, ati pierdut increderea in echipa si nu stiti cum sa va recastigati respectul, atunci mai avem cateva sfaturi in aceasta privinta:
- Discutati deschis despre problema cu angajatii: aratati ca va pasa de aceasta problema si oferiti mai multe optiuni pentru rezolvarea situatiei.
- Nu ignorati situatia negativa: daca lasati ceea ce s-a intamplat fara atentie, riscul de raspandire a barfelor este mare.
- Separati adevarul de fals: rauvoitorii pot profita de situatie si pot infrumuseta ceea ce s-a intamplat nu in favoarea dumneavoastra.
- Pastrati-va o atitudine pozitiva chiar si in cea mai dificila situatie.
Se intampla ca echipa sa fie impartita in doua grupuri razboinice si aceasta este o linie fina, cand puteti pierde teren sub picioare cu o singura actiune gresita. Cea mai buna optiune care va ajuta la mentinerea si chiar la cresterea respectului colegilor este sa adoptati o pozitie neutra.
Rezumat
Respectul nu este un truc al naturii, oamenii nu se nasc cu el, ci se dobandeste in procesul vietii. Inainte de a cauta o pastila magica care sa va ajute sa castigati respectul intr-o relatie de afaceri sau personala, trebuie sa evaluati cat de mult se respecta, iubeste si apreciaza o persoana. Ori de cate ori dorim sa realizam ceva, trebuie sa incepem prin a lucra asupra noastra, nu asupra lumii exterioare.
Respectul se educa inca din copilarie, regulile de decenta si standardele etice se bazeaza pe el. Respectul fata de batrani, fata de munca umana si fata de natura pare sa fie incorporat in ADN-ul nostru pentru cei mai multi dintre noi, desi exista si exceptii, cand trebuie sa le reamintesti oamenilor ce este bine si ce este rau si sa le arati prin exemplu cum sa trateze binefacerile umanitatii si generatia mai in varsta.
Respectul pentru o anumita persoana este o alta poveste. Aici este important sa lucrezi zilnic asupra ta insuti. Oricine respecta principiile morale, se tine de cuvant, are o abordare responsabila a afacerilor, stie cum sa se apere pe sine si pe cei dragi, se imbunatateste constant in sfera personala si profesionala si va avea intotdeauna respect din partea celorlalti.
Abilitatea de a comunica eficient si capacitatea de a gasi un limbaj comun cu oricine si in orice moment creste, de asemenea, valoarea unei persoane in ochii celorlalti, mai ales atunci cand vine vorba de interactiunea in afaceri.