China Luna și noua cursă spațială contracronometru cu SUA. Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că China a făcut un pas semnificativ înainte. “Mă tem că dacă China ajunge prima și spune brusc: Acesta este teritoriul nostru”. Asta a spus într-o audiere din aprilie în Congres, responsabilul NASA, Bill Nelson.
China a adus, marți, primele mostre de roci de pe partea îndepărtată a Lunii. Au aterizat în regiunea Mongoliei Interioare cu o navă spațială chineză. Acest succes științific marchează un progres semnificativ. China și-a anunțat intenția de a construi o bază lunară până în 2035 și de a trimite astronauți pe lună până în 2030.
Oficialii americani, care și ei își propun să construiască baze pe Lună, sunt îngrijorați de aceste progrese exclusiv chineze. Obiectivul SUA și al Chinei nu este doar de a ajunge pe Lună, spre deosebire de cursa spațială din timpul Războiului Rece. Ci de a construi avanposturi umane permanente pe polul sud al Lunii. Acest obiectiv este considerat strategic. Tensiunile din orbită reflectă tot mai mult rivalitatea din Pământ pe măsură ce ambele națiuni se pregătesc să construiască stații acolo. O saga spațială.
China vrea să ia în proprietate Luna
Unii oficiali americani se tem că China intenționează să ia în proprietate terenuri lunare. Oficialii chinezi, pe de altă parte, cred că SUA are intenții similare și lucrează împreună cu Rusia și alte țări pentru a-și stabili baza la polul sud.
Deja apar primele semne ale unei „cortine de fier lunare”, în care superputerile și aliați lor luptă pentru a profita de potențialul strategic al lunii.
Finalizarea cu succes a misiunii Chang’e 6 demonstrează că China este înainte, cel puțin în anumite privințe. Din 2013, Programul lunar al Chinei a reușit amerizarea cu succes de patru ori pe Lună. Ultima sa misiune a fost de a colecta roci în apropierea polului sud cu ajutorul unor brațe robotice.
Americanii încă nu reușesc
Cu toate acestea, anul acesta, două companii americane, care au fost contractate de NASA pentru a explora Luna, au început să lanseze misiuni lunare după o pauză de zeci de ani. Din cauza unor probleme tehnice, unul dintre vehiculele spațiale s-a răsturnat la aterizare, în timp ce celălalt nu a încercat să aterizeze. În această lună, alte două misiuni private finanțate de NASA vor încerca să ajungă.
Simone Dell’Agnello, un cercetător italian care a lucrat cu Chang’e 6, a declarat că “scorul recent al aterizărilor pe lună este „4 la 0,5” în favoarea Chinei. În primul rând, China are misiuni care aterizează lunar.”
În următorii ani, NASA intenționează să construiască tabere permanente pe suprafața lunii,. Vrea să construiască o stație logistică în orbită lunară și să efectueze mai multe aterizări prin programul său de explorare Artemis. Totuși, datorită combinației complicate de angajați guvernamentali și contractori privați, Artemis a întâmpinat întârzieri și depășiri de cheltuieli frecvente.
China, Luna și NASA sub presiune
În jurul lunii 2022, NASA a finalizat misiunea de testare fără echipaj Artemis I. A amânat cele două zboruri planificate anul acesta. Unul dintre acestea a fost Artemis III, care trebuia să fie prima aterizare cu echipaj uman pe suprafața lunii din 1972.
NASA colaborează cu contractori, cum ar fi SpaceX al lui Elon Musk. Ultimul lucrează la un lander lunar pentru Artemis, pentru a îmbunătăți tehnologia scutului termic al unei nave spațiale.
Din cauza terenului accidentat și a condițiilor de iluminare mai puțin bune, aterizarea la polul sud lunar este mai dificilă decât în regiunile ecuatoriale. Prognoza actualizată a Artemis III din 2026 este încă prea promițătoare pentru unii cercetători spațiali. NASA se gândește să modifice planul Artemis III pentru a exclude aterizarea astronauților pe lună.
SpaceX, un rol esențial
Într-un interviu, responsabilul NASA, Bill Nelson a spus că este posibil ca astronauții să aterizeze în 2026. Subliniind progresele făcute de SpaceX în crearea vehiculului adecvat pentru această operațiune. El a declarat: „Multe depind de SpaceX”, a citat Wall Street Journal.
Tensiunile din spațiu se intensifică, iar în 2017, un important om de știință chinez a comparat Luna cu insulele din Pacific disputate de China. Ceea ce a sporit ideea că SUA se află într-o cursă cu China. În 2021, China și Rusia au convenit să construiască o bază de cercetare la polul sud lunar.
Prin urmare, rivalitatea lunară dintre Statele Unite și China se intensifică, ceea ce are un impact semnificativ asupra viitoarei explorări spațiale și geopolitice.
Sursă știre expresspress.ro