Ministerul Apărării Naționale are deja în exploatare primele șase drone Bayraktar T2, aeronave care au ajuns celebre în războiul din Ucraina. În primele luni ale conflictului, armata ucraineană a folosit Bayraktar pentru a lovi ținte rusești la sol.
Ministerul Apărării Naționale are deja în exploatare primele șase drone Bayraktar T2, aeronave care au ajuns celebre în războiul din Ucraina. În primele luni ale conflictului, armata ucraineană a folosit Bayraktar pentru a lovi ținte rusești la sol.
Conform unor surse au fost deja executate primele zboruri de instrucție cu aceste aeronave fără pilot, comandate de la sol de operatori români. Conform contractului (de 300 de milioane de dolari care include și pachetul de suport) încheiat cu Turcia, încă șase Bayraktar T2 vor ajunge în România în luna septembrie pentru ca restul de șase astfel de aparate să fie livrate în ianuarie anul viitor.
Câte drone Bayraktar are România? Ucrainenii le-au folosit să îl țină pe Putin la distanță
Conform unor surse, cele 18 dronele Bayraktar TB2 achiziționate de Forțele Terestre Române au „cartierul general” la Giarmata, Timiș, în fosta Bază 93 Aeriană. Dronele sunt achiziționate cu tot cu armamentul ce poate fi instalat pe ele, în configurația standard a sistemului UAS Bayraktar TB2. Bayraktar TB2 poate fi înarmată cu două rachete dirijate de mare precizie MAM-L, cu o greutate de 21,5 kilograme fiecare, și două rachete MAM-C, cu o greutate de șapte kilograme fiecare.
Dronele Bayraktar TB2 au o autonomie de 27 de ore și o viteză maximă de 220 de kilometri pe oră. Pot fi folosite pentru misiuni de supraveghere, pentru dirijarea focului artileriei sau bombardament şi atac la sol. Drona are o lungime de 6,5 metri și o anvergură a aripilor de 12 metri. Comparativ cu dronele de fabricaţie occidentală, Bayraktar TB2 au un cost extrem de redus dacă avem în vedere raportul calitate/preţ. O dronă de fabricaţie turcească are un preţ unitar de 6 milioane de dolari, în timp ce o dronă General Atomics MQ-9 Reaper, de producţie americană, mai performantă, este adevărat, costă 32 de milioane de dolari.
Reamintim că în Ucraina, dronele Bayraktar au lovit eficient sisteme de apărare aeriană rusești, centre de comandă și control, noduri logistice și coloane de blindate. În imaginile surprinse din aer, date publicității ulterior, s-a putut vedea cum erau oprite coloanele de blindate înaintând spre Kiev.
În afară de Bayraktar TB2 România mai cumpără și drone înarmate Watchkeeper X care sunt fabricate de U-TacS, filiala britanică a Elbit Systems în cooperare cu Thales.
Sursă știre expresspress.ro