Un ofițer superior al armatei americane a confirmat că Ucraina a folosit un sistem de rachete Patriot pentru a doborî un avion rusesc de spionaj A-50 în luna ianuarie.
Ucraina a folosit o rachetă Patriot pentru a doborî un avion rusesc de spionaj A-50, la începutul acestui an. Aeronava A-50 este de înaltă tehnologie și este crucială pentru avertizarea timpurie, comanda și controlul Rusiei în timpul operațiunilor aeriene.
Colonelul Rosanna Clemente, adjunctul șefului de stat major al Comandamentului de apărare aeriană și antirachetă al Armatei a 10-a, a declarat că lansatoarele Patriot „sunt folosite pentru a proteja siturile statice și infrastructura națională critică” din Ucraina, potrivit Business Insider.
„Altele sunt deplasate și fac lucruri cu adevărat istorice pe care nu le-am văzut în 22 de ani de când sunt apărător aerian. Iar unul dintre ele este un ‘SAMbush’. „Ei fac asta cu sisteme Patriot extrem de mobile, care au fost donate de germani, deoarece sistemele sunt toate montate pe camioane”, a spus ea, referindu-se la ambuscadele cu rachete sol-aer pe care ucrainenii le-au executat.
A-50, un „instrument-cheie pentru operațiunile rusești deasupra Ucrainei”
Colonelul american a adăugat că echipele antiaeriene ucrainene au folosit această tactică „pentru a angaja primul sistem C2 A-50 în ianuarie”.
În aceeași zi, Ucraina a mai afirmat că a doborât un post de comandă aeropurtat Ilyushin Il-22.
A-50, produs de producătorul Beriev, este un avion de spionaj crucial care permite Rusiei să detecteze rachetele ucrainene care se apropie și să identifice țintele terestre. Avionul poate acționa, de asemenea, ca un centru mobil de comandă și control pentru a direcționa loviturile aeriene și alte atacuri ale Rusiei. Acesta are o rază de acțiune de peste 5.000 de kilometri și poate rămâne în aer timp de aproximativ opt ore.
Avionul a fost un „instrument-cheie pentru operațiunile rusești deasupra Ucrainei, furnizând avertizări timpurii aeriene privind amenințările, precum și funcționalități de comandă și control”, potrivit serviciilor de informații britanice.
Sursă știre expresspress.ro